Costul ofensivei militare a Statelor Unite împotriva rebelilor houthi din Yemen se apropie de 1 miliard de dolari. Care este impactul acesteia?

Costul ofensivei militare a Statelor Unite împotriva rebelilor houthi din Yemen se apropie de 1 miliard de dolari. Care este impactul acesteia?
Aeronavă care decolează de pe USS Harry S. Truman în Marea Roșie înainte de atacurile aeriene din Sanaa, Yemen. Credit line: U.S. Navy / AP / Profimedia

Costul global al operațiunilor militare ale Statelor Unite împotriva grupării houthi cu sprijin iranian în Yemen se ridică la aproape 1 miliard de dolari în mai puțin de trei săptămâni, în ciuda faptului că atacurile au avut un efect redus asupra distrugerii capacităților grupului militant, conform declarațiilor a trei surse care au vorbit cu CNN.

Ofensiva militară, demarată pe 15 martie, a utilizat deja muniții în valoare de sute de milioane de dolari pentru atacurile asupra grupării, inclusiv rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune JASSM, bombe planante ghidate GPS JSOW și rachete Tomahawk, conform surselor citate de CNN.

De asemenea, bombardierele B-2 de la baza Diego Garcia sunt folosite împotriva houthi, iar un portavion suplimentar și mai multe escadrile de avioane de vânătoare și sisteme de apărare aeriană urmează să fie relocate în curând în regiunea Comandamentului Central, conform unor oficiali din apărare.

Care este rezultatul?

O sursă a menționat că Pentagonul va fi probabil nevoit să solicită fonduri suplimentare din partea Congresului pentru a continua operațiunea, fără a fi sigur dacă va primi această finanțare.

Ofensiva a fost deja contestată, vicepreședintele JD Vance declarând că operațiunea a fost o „greșeală” într-o conversație pe Signal, dezvăluită de un jurnalist de la The Atlantic.

Pentagonul nu a făcut public impactul pe care atacurile zilnice ale SUA l-au avut asupra rebelilor din Yemen.

În ultimele zile, oficiali din cadrul Pentagonului, Comandamentului Central și Departamentului de Stat au raportat în Congres că loviturile au dus la eliminarea mai multor lideri houthi și distrugerea unor instalații militare, însă au recunoscut că gruparea a reușit să își fortifice buncărele și să mențină stocuri de arme în subteran, similar cu ceea ce s-a întâmplat în timpul atacurilor administrației Biden din ultimul an.

De asemenea, a fost provocatoare să se determine exact câte arme mai deține gruparea houthi.

„Au fost distruse câteva locații, dar acest lucru nu a afectat capacitatea houthi de a continua să tragă asupra navelor din Marea Roșie sau de a doborî drone americane”, a declarat o sursă.

„Între timp, ne cheltuim întreaga pregătire – muniție, combustibil, timp de desfășurare”, a adăugat acea sursă.

„Operațiunea continuă nonstop”

Frequentarea atacurilor a crescut, deoarece șeful Comandamentului Central al SUA, Erik Kurilla, nu mai are nevoie de aprobat superior pentru atacuri.

Totuși, rămâne neclar cât timp intenționează administrația să mențină ofensiva, descrisă de CENTCOM ca o operațiune „continuă”.

Trump a afirmat că ofensiva va continua până când houthi nu vor mai ataca transportul maritim din Marea Roșie, totuși, în ciuda bombardamentelor recente, rebelii au continuat să lanseze rachete și drone spre ținte de pe sau peste Marea Roșie.

Recent, houthi au doborât o altă dronă americană MQ-9 Reaper - al doilea aparat MQ-9 doborât de la începerea ofensivei în luna trecută, potrivit surselor militare.

Un alt oficial de apărare a observat că atacurile cu rachete balistice ale houthi asupra Israelului au scăzut recent și că bombardamentele intense ale SUA au îngreunat comunicarea și coordonarea rebelilor, forțându-i să rămână mai precauți.

De la începutul conflictului din Gaza în octombrie 2023, houthi au atacat nave comerciale în Marea Roșie, afectând accesul la Canalul Suez, prin care circulă 12% din trafic maritim mondial.

Houthi afirmă că aceste atacuri sunt în solidaritate cu palestinienii, ca reacție la conflictul Israelului cu Hamas în Gaza.

Recomandari
Show Cookie Preferences