Reuniunea NATO, umbrită de incertitudini privind pacea în Ucraina. Mai multe națiuni solicită un termen limită pentru Rusia

Reuniunea NATO, umbrită de incertitudini privind pacea în Ucraina. Mai multe națiuni solicită un termen limită pentru Rusia
Sediul NATO din Bruxelles. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Atmosfera de la reuniunea ministerială a NATO desfășurată joi și vineri a fost marcată de incertitudinile referitoare la perspectivele unei păci în Ucraina, în special datorită poziției neexprimate a Moscovei în legătură cu o soluție justă și durabilă. Deși subiectul Ucrainei nu a fost pe agenda principală a întâlnirii, acesta a influențat atmosfera generală, conform relatărilor.

Un moment cheie al întâlnirii a fost prestația secretarului de stat american Marco Rubio, care a participat pentru prima dată la o astfel de reuniune alături de miniștrii de externe din statele europene membre NATO și din Canada.

Marco Rubio a comunicat vineri că va fi clar în câteva săptămâni cât de serioasă este Rusia cu privire la obținerea păcii în Ucraina, o declarație care reprezintă o nuanțare a poziției americane, în contradicție cu afirmațiile recente ale președintelui Donald Trump despre angajamentul lui Vladimir Putin față de pace.

„Vom ști în curând, în termeni de săptămâni, nu de luni, dacă Rusia are intenții serioase în privința păcii. Sper ca da”, a declarat Marco Rubio la finalul reuniunii miniștrilor NATO. „Încercăm să evaluăm dacă rușii sunt interesați de pace. Acțiunile lor – nu cuvintele – vor determina sinceritatea lor, iar noi dorim să descoperim acest lucru cât mai repede posibil”, a adăugat el.

În luna martie, Moscova a refuzat o propunere de armistițiu total pe o perioada de 30 de zile, în urma acceptării acesteia de către Kiev. Ulterior, cele două părți în conflict au convenit asupra suspendării atacurilor asupra infrastructurii energetice, însă s-au acuzat reciproc de încălcarea acestui acord.

Statele Unite susțin că discută cu ambele părți implicate în conflict.

„Îți vedem acțiunile, Vladimir Putin”

În cadrul întâlnirii, națiunile europene membre ale NATO au exprimat dorința ca Statele Unite să ceară Rusiei să-și arate seriozitatea prin semnarea unei încetări a focului, mai multe state sugerând stabilirea unui termen limită pentru această măsură.

„Putin ar putea accepta acum un armistițiu, însă continuă bombardamentele asupra Ucrainei, inclusiv asupra populației civile și a infrastructurii. Îți vedem acțiunile, Vladimir Putin”, a declarat ministrul de externe britanic David Lammy.

Omoloaga sa din Germania, Annalena Baerbock, a afirmat că menționarea negocierilor de către liderul rus nu este decât o „promisiune fără substanță” și că Putin „cumpără timp prin formularea de noi cereri”.

Melanie Joly, șefa diplomației canadiene, a propus stabilirea unui termen limită până la care Rusia să-și comunice poziția cu privire la propunerea de încetare a focului în Ucraina.

Margus Tsahkna, omologul său eston, a cerut stabilirea unor linii roșii în privința calendarului pentru încetarea focului în Ucraina. „Vladimir Putin cere mai mult decât numai în legătură cu Ucraina. El introduce condiții noi; cred că trebuie să existe linii roșii în ceea ce privește termenele”, a explicat el înaintea întâlnirilor de vineri cu colegii din celelalte 31 de state membre NATO.

„Am observat un consens în sală privind ceea ce constituie linii roșii”, a spus șeful diplomației norvegiene, Espen Barth Eide, întrebat dacă miniștrii europeni au avut asigurări din partea secretarului de stat Marco Rubio că SUA nu vor face concesii Rusiei care să contravină intereselor europene.

Recomandari
Show Cookie Preferences