Victor Ponta își anunță candidatura la prezidențiale, dar care sunt, de fapt, adevăratele sale intenții?

Ce ar putea determina un candidat la Cotroceni să adopte un discurs propriu unui prim-ministru? Se pare că Victor Ponta își propune să utilizeze orice rezultat satisfăcător din competiția prezidențială pentru a încerca să revină în conducerea PSD și, ulterior, în fruntea guvernului.
Nicușor Dan anticipează o finală prezidențială între Victor Ponta și George Simion. Aceasta este strategia preferată a primarului general al Bucureștiului: să-și mobilizeze electoratul prin avertizări despre un potențial dezastru. Dar este Victor Ponta perceput ca un dezastru de către public?
„Chiar și cei care nu mă plac își recunosc că măsurile economice implementate în perioada în care am fost prim-ministru au fost eficiente”, a declarat Victor Ponta într-un recent interviu. „Mulți dintre antreprenori afirmă că am fost cel mai bun prim-ministru, cel mai liberal”, a adăugat el, în cadrul discuției de la Pro TV.
Fiecare apariție a lui Victor Ponta, în vârstă de 52 de ani, subliniază ideea că a revenit mai înțelept și la fel de energic: „Discut despre cifre concrete, măsuri, sunt un om acțional și un organizator”. Aceste trăsături definesc un lider de partid și premier.
Ponta se află într-o stare de maximă energie
Nu este sigur dacă Ponta crede cu adevărat în sondajele favorabile care îl plasează în frunte, însă este evident că el subliniază trăsăturile care îl diferențiază de George Simion, încercând să îi atragă voturile în turul I.
Unul dintre avantajele lui Ponta este legătura sa cu Sebastian Ghiță, un prieten pe care Simion nu-l are. De menționat că, în realitate, Simion nu are prieteni în sistem.
Întorcându-ne la Ghiță, acesta, ca și alți moguli media de-a lungul timpului, are o pasiune pentru a influența soarta publică și politică. El îmbină, plănuiește și visează. Exilat în Belgrad, el își asumă rolul de jucător politic de înaltă clasă.
Cât de multe dintre planurile mogulilor TV se împlinesc este o altă poveste. Totuși, Victor Ponta se află acum într-o perioadă de maximă energie. Comparativ cu Simion, Ponta dispune de o replică mai sofisticată și de o maturitate acumulată în urma multor confruntări.
Claudiu Târziu a observat că imaginea președintelui în percepția românilor poate să-l dezavantajeze pe George Simion. Electoratul caută la Cotroceni o figură serioasă, cu prestanță și experiență. Simion, având doar 38 de ani, poate realiza multe, dar nu poate să câștige ani.
Luptă pe două fronturi
Pentru Ponta, confruntarea cu Simion sau cu Nicușor Dan și Crin Antonescu nu sunt cruciale. De fapt, el joacă pe două fronturi.
Dacă ajunge în turul II, ar fi un adevărat miracol. Însă chiar și dacă nu reușește, un rezultat bun îl va plasa ca cel mai bine poziționat dintre candidații PSD.
Această situație a apărut deoarece Ponta este singurul candidat PSD, după decizia lui Marcel Ciolacu, așa cum a observat jurnalistul Cristian Pantazi.
Aici, președintele PSD Ciolacu a făcut o greșeală pe termen lung: nu a dezvoltat un plan de succesiune. În schimb, se pare că apropiații săi, precum fostul ministru al culturii Ciprian Romașcanu, se retrag din scenă.
În aceste condiții, PSD devine vulnerabil la apelul contemporan al lui Victor Ponta. Mercantilismul se prezintă ca o valoare, iar liberalismul ca noua loialitate. Ideea de a fi atât politic cât și economic aliat cu China, Turcia, UE și SUA poate părea irealizabilă, dar temporar, România poate fi convinsă să accepte această incongruență.
Visul lui Ponta, parțial dezvăluit în interviuri și confirmat de surse politice, este să revină ca lider al PSD și ulterior prim-ministru. Cine știe ce se va întâmpla după alegeri, poate se va forma o coaliție PSD-AUR, transformând astfel vânturarea croselor de golf de către fostul premier într-o realitate.
Toată această ecuație pare să fie favorabilă lui Victor Ponta, care trebuie însă să depășească un obstacol esențial: votul. Nu are neapărat nevoie de o victorie, dar un rezultat bun, cu o tracțiune semnificativă, este crucial. Așa cum se întâmplă adesea, deciziile finale revin alegătorilor, care pot oferi ceea ce doar cei extrem de norocoși obțin: o a doua șansă.