„Gunoi”. Reacția Casei Albe la raportul privind plecarea lui Elon Musk din administrația SUA

„Gunoi”. Reacția Casei Albe la raportul privind plecarea lui Elon Musk din administrația SUA
Purtătoarea de cuvânt a administrației Trump, Karoline Leavitt, susține un briefing de presă la Casa Albă din Washington, DC, 1 aprilie 2025. FOTO: Chris Kleponis / Zuma Press / Profimedia

Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a reacționat vehement miercuri la zvonurile conform cărora președintele Donald Trump ar fi informat cercul său de apropiați că Elon Musk ar putea renunța la poziția sa în administrația de la Washington, conform unor surse citate de The Guardian și BBC News.

  • Donald Trump le-a comunicat colaboratorilor săi că Elon Musk va părăsi curând funcția guvernamentală.

Leavitt a denumit articolul publicat anterior de Politico drept „gunoi”, afirmând că „Elon Musk și președintele Trump au declarat public că Musk va face un pas înapoi din serviciul public ca angajat special al guvernului când misiunea sa la DOGE va fi finalizată”.

Surse apropiate subliniază că Trump este în continuare mulțumit de „departamentul neoficial al eficienței guvernamentale”, pe care Musk îl conduce.

Recent, Musk și Trump au convenit că „în curând va fi timpul ca Musk să revină la afacerile sale și să adopte un rol de susținere”, a raportat Politico.

Articolul sugera că președintele Trump le-a spus celor din jurul său că Musk ar putea să-și părăsească rolul guvernamental în zilele următoare.

Durata implicării lui Musk în așa-numitul Departament pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), unde a coordonat reducerile semnificative din administrația SUA, nu a fost clar stabilită.

El este considerat „angajat special al guvernului”, ceea ce limitează activitatea sa la 130 de zile pe an, o perioadă care urmează să se încheie la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie.

Într-un recent interviu la Fox News, Musk a afirmat că DOGE va finaliza majoritatea muncii planificate în perioada celor 130 de zile.

Raportul a apărut la scurt timp după ce Musk a suferit un eșec semnificativ în alegerile din Wisconsin, unde a investit 20 de milioane de dolari în campania unui judecător conservator care nu a câștigat.

Plecatul preconizat al lui Musk coincide cu creșterea frustrărilor în cadrul administrației Trump și la nivelul aliaților externi cu privire la imprevizibilitatea sa, considerate o vulnerabilitate politică.

Aceasta reprezintă o schimbare notabilă în relația dintre Trump și Musk, față de luna trecută, când oficialii Casa Albă și susținătorii credeau că prezența lui Musk este asigurată, iar Trump va găsi o soluție pentru a depăși termenul de 130 de zile stabilit inițial.

Un oficial de rang înalt a sugerat că Musk ar putea menține un rol informal de consilier, rămânând o figură ocazională în apropierea Casei Albe. Altă sursă a avertizat că oricine ar crede că Musk va dispărea complet din cercul lui Trump „se înșeală”.

Recomandari
Show Cookie Preferences