Primele detalii despre jandarmi și polițiști implicați în activități mercenare în Congo în perioada concediului de la MAI

Primele detalii despre jandarmi și polițiști implicați în activități mercenare în Congo în perioada concediului de la MAI
Mercenari romani antreneaza fortele din Congo / Sursă: Captura reportaj TVR

Un număr de opt jandarmi și trei polițiști au ales să semneze contracte cu firme de securitate active în Congo, a declarat joi Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, în urma verificărilor efectuate până în prezent în cadrul ministerului.

Despescu a menționat că aceste rezultate nu sunt definitive, fiind în curs de desfășurare verificări în mai multe structuri ale MAI.

„Aceste constatări sunt extrem de importante pentru noi și, în funcție de rezultatele obținute, vor fi impuse măsuri legale. Sunt situatii care pot avea consecințe penale, așa că vom face sesizări. Deja am transmis sesizări către parchet. Dacă ieri am avut un anumit număr de sesizări, astăzi pot confirma că din partea structurilor MAI au fost realizate trei sesizări legate de trei cadre care, în afara orelor de program și în timpul concediului, au desfășurat activități de acest gen”, a afirmat subsecretarul de stat în legătură cu polițiștii și jandarmii implicați în activitățile din Congo.

Așadar, este vorba de 11 persoane – trei polițiști și opt jandarmi.

„La finalizarea acestui proces de verificare, în funcție de constatările efectuate, este probabil să fie dispuse și alte sesizări, dacă va fi necesar, sau alte măsuri interne. Confirm că sunt opt jandarmi și trei polițiști implicați.”, a declarat Bogdan Despescu.

466 de militari rezerviști au semnat contracte în Congo

Ministerul Apărării Naționale a făcut cunoscut, miercuri, că 466 de militari rezerviști care au activat în cadrul instituției au semnat, după ieșirea la pensie, contracte cu firme de securitate menționate care au operat în Republica Democratică Congo. Aceștia au părăsit serviciul din motive legate de vârstă, prin demisie sau din motive medicale.

De asemenea, șapte militari activi, aflați în concediu pentru creșterea copilului, au desfășurat activități nejustificate în Congo, conform investigațiilor efectuate de MApN.

„Extinderea verificărilor pentru a include și alte tipuri de concedii care presupun suspendarea temporară a raportului de muncă pentru personalul militar activ a dus la identificarea a șapte militari activi – doi subofițeri și cinci soldați profesioniști care, în timpul concediului legal pentru creșterea copilului (copil de până la doi ani), au desfășurat activități nejustificate în R.D. Congo în perioade diferite între 2023 și începutul anului 2025, lucrând ca angajați temporari în companii de securitate.”, a anunțat miercuri institutia.

Mercenarii lui Horațiu Potra

Publicația PressOne a relatat despre implicarea mai multor militari în rezervă în activități militare în R.D. Congo încă din 2024. Conform acestei surse, românii pot câștiga acolo venituri de cel puțin 5.500 de dolari pe an. Horațiu Potra este suspectat de recrutarea a sute de cetățeni români, inclusiv din rândurile armatei și ale forțelor speciale, pentru a lucra în țara africană. Inițial, Potra a declarat că acești români au rolul de „instructori”.

El, împreună cu fiul său și o altă rudă, sunt căutați după ce pe numele lor au fost emise mandate de arestare în absență în dosarul în care s-au desfășurat percheziții la persoanele apropiate lui Călin Georgescu.

La perchezițiile efectuate la locuințele lui Horațiu Potra, ale familiei acestuia și ale mercenarilor, anchetatorii au descoperit zeci de pistoale, puști mitralieră, cartușe de la arme letale și grenade, plus 25 de kilograme de aur, 3,3 milioane de dolari și peste 700.000 de lei, a anunțat Poliția Română pe 26 februarie.

Recomandari
Show Cookie Preferences