Exportatorii români de mobilă, confruntați cu dificultăți: „Negociem cu revânzătorii și distribuitorii, dar nu putem face față rapidității schimbărilor”

După ce au fost nevoiți să caute noi piețe de desfacere din cauza invaziei ruse în Ucraina, exportatorii români de mobilă se confruntă acum cu provocări din cauza tarifelor vamale impuse de fostul președinte american Donald Trump, în contextul în care și-au consolidat recent prezența pe piața din Statele Unite. Din păcate, aceste schimbări afectează și contractele deja încheiate.
În prezent, producătorii români sunt în discuții cu revânzătorii, retaileri importanți și distribuitori în vederea contractelor pentru anul următor.
România, cu o valoare anuală a exporturilor de aproximativ 2,5 miliarde de euro, se numără printre cei mai mari exportatori de mobilă din Europa, având clienți în peste 120 de țări. Beneficiem de lemn de calitate, meșteșugari talentați, designeri inovatori și oferim o gamă variată de mobilă, inclusiv opțiuni multifuncționale, moderne sau de lux. Cu toate acestea, vedem cum industria românească de mobilă își pierde treptat competitivitatea din cauza impozitelor și taxelor crescute, reglementărilor și deciziilor luate rapid. Producătorii colaborează pe termen lung cu revânzătorii și retailerii, dar este extrem de dificil să ne adaptăm la aceste schimbări bruște”, a afirmat Nadina Nedelea Rus, director executiv al Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR).
Statele Unite ocupă locul 12 în rândul țărilor către care România își exportă produsele de mobilă. În anul precedent, țara noastră a vândut mobilier în valoare de aproape 64 de milioane de euro pe piața americană.
Anul 2022 a fost cel mai fructuos pentru exporturile de mobilă românească în SUA, cu o valoare a livrărilor de 96,6 milioane de euro. În ultimele 15 ani, exporturile de mobilă ale României către Statele Unite au crescut de aproape cinci ori.
Iată primele 12 țări în care România exportă mobilă:
1. Germania
2. Franța
3. Cehia
4. Slovacia
5. Italia
6. Olanda
7. Marea Britanie
8. Belgia
9. Polonia
10. Suedia
11. Spania
12. Statele Unite