De ce Rusia a fost excepția de la taxele vamale globale impuse de Trump / Cum își justifică SUA decizia / Ucraina este totuși afectată de impozitarea acestora

De ce Rusia a fost excepția de la taxele vamale globale impuse de Trump / Cum își justifică SUA decizia / Ucraina este totuși afectată de impozitarea acestora
Vladimir Putin și Donald Trump la o întâlnire în Danang, Vietnam, noiembrie 2017. Foto: Jorge Silva / AP / Profimedia

Schimburile comerciale dintre Statele Unite și Rusia au înregistrat o scădere semnificativă în ultimii ani din cauza sancțiunilor, dar datele sugerează că volumul total rămâne încă peste trei miliarde de dolari, generând un deficit comercial pentru SUA, conform Axios și Fox News.

Președintele Donald Trump a declarat miercuri că va impune taxe vamale de cel puțin 10% pentru aproape toate țările, cu o excepție notabilă: Rusia.

Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a explicat miercuri pe Axios că Rusia a fost exclusă din cauza sancțiunilor americane care „încălzesc deja comerțul semnificativ”.

Scott Bessent, secretarul Trezoreriei, a subliniat că Statele Unite nu generează comerț cu Rusia sau Belarus din cauza sancțiunilor existente.

Relațiile comerciale SUA - Rusia continuă

Totuși, datele indică o situație diferită. Statele Unite mențin volume comerciale mai mari cu Rusia decât cu țări precum Mauritius sau Brunei, care sunt incluse în lista tarifară a lui Trump.

Valoarea totală a comerțului dintre SUA și Rusia a scăzut, desigur, de la aproximativ 35 de miliarde de dolari în 2021, ca urmare a sancțiunilor Generate de conflictul din Ucraina, dar a rămas la aproximativ 3,5 miliarde de dolari în 2024.

Mai exact, conform datelor oficiale, exporturile americane către Rusia în 2024 au fost de 526,1 milioane de dolari, o scădere de 12,3% față de 2023, în timp ce importurile din Rusia au totalizat 3,0 miliarde de dolari, o reducere de 34,2% comparativ cu anul anterior, conform Fox News.

Rusia a solicitat SUA ridicarea sancțiunilor

Decizia lui Trump de a impune taxe vamale și excluderea Rusiei a coincis cu o vizită oficială a unui emisar din Moscova la Washington.

Kirill Dmitriev, reprezentantul lui Vladimir Putin, a avut convorbiri cu oficiali americani, într-un context în care administrația Trump analizează posibilitatea de a extinde colaborarea economică cu Rusia, conform The Guardian.

Rusia a propus Washingtonului să ridice anumite sancțiuni în cadrul discuțiilor de încetare a focului, care însă par să fi stagnat recent.

Din partea Casei Albe, Trump a amenințat Rusia cu taxe suplimentare la petrol la începutul acestei săptămâni, exprimându-și supărarea față de comentariile recente ale lui Vladimir Putin referitoare la Ucraina.

Karoline Leavitt a adăugat că Rusia ar putea fi supusă „sancțiunilor suplimentare semnificative”.

Excepții similare pentru alte state

Belarus, Cuba și Coreea de Nord, care au și ele parte de sancțiuni americane, nu se află pe lista noilor taxe vamale.

Pe de altă parte, Iranul și Siria, ceea ce se confruntă cu embargouri severe, au fost incluse pe lista de taxe cu valori de 10% și, respectiv, 40%.

Principalele parteneri comerciale ale SUA, Canada și Mexic, nu au fost afectate de noile taxe, deși ambele state au fost țintițe de taxe anterioare.

Ucraina afectată de impozitare

Spre deosebire de Rusia, Ucraina a fost impactată de noile taxe vamale impuse de SUA, însă cu un procentaj mai mic, de 10%.

Kievul este în prezent în negocieri cu SUA pentru un acord de exploatare a mineralelor din Ucraina, dar termenii acestuia rămân neclari.

Oficialii ucraineni subliniază că varianta actuală a acordului este defavorabilă pentru Ucraina, unii dintre aceștia descriind-o ca un „jaful” din partea americană.

O echipă din Ucraina ar putea vizita Statele Unite săptămâna aceasta sau cea viitoare, a indicat secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, într-un interviu pentru Bloomberg Television.

Recomandari
Show Cookie Preferences