Marea Britanie publică o listă de 400 de pagini cu bunuri americane pentru posibile taxe vamale

Marea Britanie publică o listă de 400 de pagini cu bunuri americane pentru posibile taxe vamale
Premierul britanic Sir Keith Starmer semnând cartea de vizitatori de la Casa Albă în timpul vizitei pe care a efectuat-o în SUA la sfârșitul lunii februarie, FOTO: Geopix / Alamy / Profimedia Images

Marea Britanie a făcut publică o listă extinsă, de 400 de pagini, conținând produse americane ce ar putea fi incluse într-un eventual pachet de taxe vamale ca reacție la tarifele impuse de președintele Donald Trump asupra importurilor din Marea Britanie. Londra subliniază însă intenția de a negocia cu Casa Albă pentru a evita declanșarea unui război comercial, conform raportărilor Reuters.

Această 'listă indicativă extinsă' cuprinde o diversitate mare de bunuri, inclusiv binocluri, whiskey, piese auto, brânzeturi, autoturisme electrice și cu motor pe combustie, precum și alte produse alimentare, precum carne și pește.

Guvernul britanic, sub conducerea lui Sir Keir Starmer, a evidențiat că nu toate produsele menționate pe listă vor fi supuse unor taxe vamale în viitor.

Executivul de la Londra afirmă că abordează problema taxelor vamale de 10% impuse de Trump într-o manieră 'calmă și rațională', menționând că aceste taxe sunt printre cele mai scăzute comparativ cu cele aplicate altor țări. De asemenea, Marea Britanie, aliat istoric al SUA în Europa, își propune să se diferențieze de Uniunea Europeană și alte economii majore care au reacționat rapid cu amenințări de retorsiune.

Lista cuprinzând 8.000 de categorii de produse a guvernului britanic acoperă aproximativ 27% din importurile americane în Marea Britanie. Aceasta va fi supusă unei consultări cu sectorul de afaceri pe parcursul a patru săptămâni.

Jonathan Reynolds, Ministrul Afacerilor și Comerțului, a declarat că principala lui prioritate este finalizarea unui acord cu SUA, adăugând că consultarea reprezintă un pas formal esențial pentru a menține toate opțiunile deschise.

Reynolds a subliniat că discuțiile cu SUA vor continua să reflecte angajamentul de a asigura stabilitatea economică, susținând totodată necesitatea unei relații comerciale benefice pentru ambele părți ale Atlanticului, conform unui comunicat de presă.

El a menționat că această consultare, care se va desfășura până pe 1 mai, va fi suspendată în cazul în care se va ajunge la un acord între Londra și Washington.

Recomandari
Show Cookie Preferences