Un nou tipar în controalele ANAF: Deciziile de impunere temporare devin definitive, conform unui avocat specializat în fiscalitate

Un nou tipar în controalele ANAF: Deciziile de impunere temporare devin definitive, conform unui avocat specializat în fiscalitate
ANAF Inquam Photos / Octav Ganea

DIN cauza deficitului de personal în domeniul inspecțiilor fiscale, ANAF a modificat rolul unei proceduri introdusă cu peste zece ani în urmă, iar contribuabilii se confruntă acum cu decizii de impunere temporare (provizorii) care ajung să fie considerate definitive. Aceasta se referă la verificarea documentară, o procedură în cadrul căreia ANAF nu notifică contribuabilul despre desfășurarea verificărilor. De regulă, Fiscul solicită informații și clarificări din partea contribuabilului doar în faza finală a verificării.

Luisiana Dobrinescu, avocat și managing partner la Dobrinescu Dobrev SCA, a menționat: “Verificarea documentară era similară cu un copil ignorat, care acum a devenit unic, având în vedere că inspecțiile fiscale sunt mult reduse.”

Cu toate că legislația stipulează că aceste decizii trebuie urmate de inspecții fiscale pentru confirmarea sau infirmarea lor, aceste inspecții nu se mai efectuează, iar ”provizoriul” devine permanent.

Referitor la verificarea documentară, se impune cunoașterea următoarelor aspecte:

1. Realizată fără aviz de inspecție.

2. Nu este consemnată în Registrul unic de control.

3. Se elaborează doar un draft de decizie, nu un draft de Raport de Inspecție Fiscală.

„Conform Codului de procedură fiscală, poți transmite un punct de vedere, însă nu există o rubrică dedicată în raportul de inspecție pentru ca ANAF să răspundă. Practic, poți să-l depui fără niciun efect”, afirmă Luisiana Dobrinescu.

Legea stipulează că un contribuabil nu poate fi supus la două inspecții pentru aceeași perioadă și același tip de impozit, însă verificarea documentară nu este supusă acestei reglementări.

O altă problemă majoră ține de lipsa aplicării principiului unicității verificării sau controlului în această procedură.

Codul de procedură fiscală stabilește principiul unicității inspecției fiscale, adică un contribuabil nu trebuie să fie supus la două inspecții pentru aceeași perioadă și același tip de impozit.

„Dacă ai fost supus unei inspecții care generează obligații fiscale suplimentare și o contest, mergi în instanță. Dacă inspecția nu impune nimic suplimentar, ești fericit că ai scăpat. În cazul verificării documentare, nu există această opțiune”, explică Dobrinescu.

Să considerăm că o verificare documentară se finalizează cu o decizie de impunere sub rezerva verificării ulterioare.

Ce implică acest lucru?

Este o decizie de impunere executorie, dar ar trebui să fie urmată de o inspecție – pentru că așa implică noțiunea de rezervă a verificării ulterioare. Cu toate acestea, aceste decizii devin definitive. Luisiana Dobrinescu nu a întâlnit în întreaga sa activitate o decizie de impunere emisă în cadrul verificării documentare care să fie urmată de o inspecție.

„De exemplu, o decizie emisă sub rezerva verificării ulterioare de către Antifraudă, întrucât li s-a acordat recent această abilitate de a emite decizii temporare. Altfel spus, sunt decizii condiționate de viitoare verificări. Le contestezi. Să zicem că ai câștigat contestația. Ulterior, deoarece nu există principiul unicității verificării, se poate iniția din nou o verificare pe același impozit și aceeași perioadă. Așadar, procesul se reia”, a explicat Luisiana Dobrinescu.

Într-o altă situație, ești în instanță contestând o astfel de decizie, iar Inspecția fiscală ia legătura.

„Ce opțiuni ai? Suspensi inspecția, creând o duplicare a procedurilor? Dacă inspecția se pronunță în mod similar, îi susții contestația și reiei întregul proces în instanță?”

Renunți la procedurile demarate în legătură cu decizia anterioară, care este sub rezerva verificării ulterioare?”, întreabă Dobrinescu de la Dobrinescu Dobrev SCA.

Legea nu este corelată, iar regulile esențiale sunt absolut absent, spunând că acest aspect contravine oricărui tip de procedură echitabilă.

„Mulți contribuabili se află în procedura de verificare documentară fără a fi informați de ANAF. Aceștia vor afla despre verificare atunci când vor fi solicitați să ofere anumite informații sau când vor primi draftul de decizie de impunere. O reacție rapidă este crucială pentru a nu ajunge într-o situație temporară care devine permanentă”, concluzionează avocatul.

Recomandari
Show Cookie Preferences