„Mulțumim pentru Big Mac și iPhone… Acum, la revedere”. Ce scrie presa internațională despre noile tarife vamale anunțate de Trump

„Mulțumim pentru Big Mac și iPhone… Acum, la revedere”. Ce scrie presa internațională despre noile tarife vamale anunțate de Trump
Tabele cu tarifele vamale reciproce ale SUA, expuse în sala de presă a Casei Albe din Washington, DC, după anunțul președintelui american Donald J. Trump, 2 aprilie 2025. FOTO: Chris Kleponis - CNP / DPA / Profimedia

Denumită „Ziua Eliberării” de către Donald Trump, ziua de 2 aprilie a marcat anunțul impunerii de taxe vamale suplimentare asupra importurilor în Statele Unite, un moment urmărit cu atenție de mass-media internațională. Cotidianul britanic The Guardian întreabă sarcastic „Eliberare de ce?”, subliniind că planul lui Trump de a reduce prețurile poate genera efecte adverse.

The Japan Times a subliniat că Japonia și Coreea de Sud, văzute ca aliați ai Americii, au fost etichetate de Trump drept principalii responsabili pentru practicile comerciale incorecte, punând întrebarea dacă majorarea tarifelor va rezolva deficitul comercial sau va complica și mai mult situația.

Japonia se confruntă cu tarife de 24%, iar Cambodgia cu tarife de 49%.

Editorialul din New York Post sugerează că Trump joacă pe termen lung, având în vedere că, în cele din urmă, va exista o satisfacție generală, în ciuda „durerii pe termen scurt” pe care americanii o vor resimți. Strategia vizează eliminarea barierelor pentru exporturile americane, în schimbul unei abordări similare din partea partenerilor comerciali.

The New York Times notează că Trump își asumă un risc considerabil, provocându-i pe adversarii săi să-și exprime opoziția. Fără a fi nevoit să se confrunte direct cu alegătorii, el compromite o alianță globală construită timp de 80 de ani, mizând pe speranța că celelalte țări nu vor escalada conflictul.

În Uniunea Europeană, măsurile depuse de Trump vor avea un impact semnificativ asupra statelor membre, care se confruntă cu un tarif de 20%.

Publicația germană Zeit a scris: „Mulțumim pentru Andy Warhol. Mulțumim pentru Big Mac și iPhone… Acum, la revedere.” Articolul subliniază cum consumerismul a fost afectat sub conducerea lui Trump, marcat de „spectrul iliberalismului”.

Trump s-a referit des la fostul președinte american William McKinley, cunoscut pentru politicile sale protecționiste, pentru a justifica măsurile tarifare. Totuși, Le Monde remarcă faptul că McKinley a regretat ulterior politicile sale comerciale.

Ofensiva protecționistă a administrației este fără precedent din anii 1930, incluzând un tarif suplimentar de 10% pe toate importurile, precum și majorări pentru țările considerate ostile pe plan comercial. Mărfurile din Uniunea Europeană vor fi supuse unor taxe de 20%, în timp ce Japonia și Elveția se confruntă cu tarife de 24% și 31%.

Produsele chineze vor avea parte de taxe de import suplimentare de 34%, ce se adaugă tarifelor vamale existente de 20% impuse deja de Washington.

Recomandari
Show Cookie Preferences