Rusia descrie Marea Britanie ca având „paranoia” și „inferioritate intelectuală” în urma unei noi măsuri

Rusia descrie Marea Britanie ca având „paranoia” și „inferioritate intelectuală” în urma unei noi măsuri
Șefa Departamentului de Informare și Presă al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în timpul unei conferințe de presă, la Moscova, 11 martie 2025. FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Miercuri, Rusia a reacționat la propunerea din partea elitei politice britanice de a include orice persoană asociată cu statul rus în categorii de risc ridicat în programul său de monitorizare a influenței externe, caracterizându-le ca având „paranoia” și „inferioritate intelectuală”, conform Reuters.

Dan Jarvis, ministrul britanic al securității, a declarat în fața parlamentarilor, că toți cei care au legături de muncă cu statul rus trebuie să se înregistreze în Schema pentru influența străină (FIRS), similar cu persoanele care acționează în numele Iranului.

„Rusia este o amenințare serioasă pentru securitatea națională a Regatului Unit. Actele sale ostile, inclusiv utilizarea unui agent neurotoxic în Salisbury, spionajul, incendiile provocate și atacurile cibernetice, alături de invazia ilegală a Ucrainei, evidențiază clar intenția de a submina securitatea europeană și globală”, a continuat Jarvis.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a comentat ofensivă măsura luată de Londra.

„Clasa conducătoare britanică a atins un nivel extrem de inferioritate intelectuală”, a afirmat ea, adăugând că noua măsură scoate în evidență „schizofrenia paranoică” a Marii Britanii.

Zaharova a spus că „moștenitorii marilor lideri britanici ai trecutului, care au luptat împotriva nazismului, sunt acum în căutarea disperată a unor legături cu Rusia”.

Lideri din Europa de Vest au avertizat frecvent că invazia Ucrainei de către Rusia demonstrează potențialul ca Moscova să atace un stat membru al NATO, serviciile de informații occidentale susțin că spionii ruși ar fi implicați în scheme globale de sabotaj.

Rusia contestă aceste acuzații, susținând că nu are intenții agresive față de statele NATO și că liderii europeni contribuie la o „isterie anti-rusă” pentru a ascunde propriile eșecuri.

Conform Reuters, în timp ce Statele Unite, sub conducerea lui Donald Trump, căutau să îmbunătățească relațiile cu Moscova și să promoveze pacea între Rusia și Ucraina, Marea Britanie a devenit ținta principală în discursul politicienilor ruși referitor la „inamicul numărul unu”.

Pentru cele mai recente informații despre conflictul din Ucraina, urmăriți actualizările zilnice.

Recomandari
Show Cookie Preferences