Azerbaidjanul impune „două cerințe” pentru semnarea tratatului de pace cu Armenia

Azerbaidjanul impune „două cerințe” pentru semnarea tratatului de pace cu Armenia
Presedintele azer Ilham Alyiev, Foto: Vugar Amrullaev / Sputnik / Profimedia Images

Azerbaidjanul a subliniat, în cursul zilei de miercuri, că Armenia trebuie să îndeplinească „cererile legitime” ale părții azere înainte de a semna tratatul de pace, ale cărui detalii au fost convenite luna trecută, conform AFP.

Cele două foste republici sovietice din Caucaz au anunțat că discuțiile ce vizează soluționarea unui conflict de lungă durată s-au încheiat pe 14 martie, iar părțile au convenit asupra textului potențialului tratat.

Acest acord pentru normalizarea relațiilor ar reprezenta o realizare semnificativă într-o regiune unde Rusia, UE, SUA și Turcia își dispută influența.

Conflictul dintre azeri și armeni, legat de controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah, a dus la două războaie, în timpul destrămării Uniunii Sovietice și din nou în 2020, culminând cu o ofensivă a forțelor azere în septembrie 2023 care a dus la cucerirea întregii regiuni.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că Baku „nu impune condiții suplimentare” pentru semnarea tratatului.

„Cererile noastre sunt bine cunoscute pentru Armenia, ele nu sunt noi. Le-am comunicat de mult timp, dar nu am primit un răspuns serios din partea Armeniei”, a spus liderul azer într-o conferință de presă alături de președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită la Baku.

Aliyev a subliniat necesitatea dizolvării Grupului OSCE de la Minsk, un grup de mediatori internaționali format din Franța, Rusia și SUA, creat în 1991 pentru a promova soluționarea negociată a conflictului.

Ilham Aliyev a reiterat, de asemenea, cerința Azerbaidjanului ca o referință din Constituția Armeniei, care afirmă pretenții teritoriale asupra Nagorno-Karabah, să fie eliminată.

Modificarea constituției armeană va necesita un referendum.

„Odată ce aceste două cerințe sunt îndeplinite, semnarea tratatului de pace nu va întâmpina obstacole”, a afirmat președintele azer.

„În acest moment, responsabilitatea revine Armeniei. Dacă Armenia dorește cu adevărat să semneze acordul de pace, trebuie să accepte aceste două cereri legitime ale Azerbaidjanului”, a completat oficialul.

Erevanul a exprimat disponibilitatea de a semna imediat un tratat de pace, iar premierul Nikol Pașinyan a anunțat organizarea unui referendum pentru modificarea constituției în 2027.

Pașinyan a recunoscut suveranitatea Baku asupra Nagorno-Karabah, după trei decenii de conducere separatistă armeană, ceea ce este considerat un pas esențial către normalizarea relațiilor.

Recomandari
Show Cookie Preferences