Festivalul de conferințe „Despre lumea în care trăim” la Ateneul Român, 10–12 mai – evenimente cultural-științifice cu specialiști de renume

Între 10 și 12 mai, Ateneul Român va găzdui cea de-a opta ediție a festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim”, având ca invitați pe Agnes Arnold-Forster, Jean-François Braunstein, Oliver Jens Schmitt, Viorica Marian, Horia-Roman Patapievici și colaboratorii lor de dialog, Alexandra Furnea, Marian Voicu, Cristian Leonte, Cătălin Ștefănescu, Gabriel Liiceanu.
•
Biletele pentru participarea la evenimentele din sala Ateneului, pentru vizionarea online și abonamentele pentru toate conferințele sunt disponibile pe Eventbook (https://eventbook.ro/festival/festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim). Până pe 7 aprilie, abonamentele beneficiază de o reducere de 50 de lei.
•
Continuând tradiția edițiilor precedente, acest festival reunește teme relevante, prezentate de personalități publice și specialiști recunoscuți, dedicat comunităților științifice.
Evenimentul este organizat de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în colaborare cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA, având sprijinul Asociației DEDEMAN, partener principal.
Conferințele vor fi moderate de Marius Constantinescu, jurnalist cultural și realizator de televiziune.
Programul conferințelor:
SÂMBĂTĂ, 10 MAI, ORA 11.00
Nostalgia. Povestea unei emoții periculoase
Conferință susținută de Agnes Arnold-Forster, urmată de un dialog cu Alexandra Furnea.
SÂMBĂTĂ, 10 MAI, ORA 16.00
Mișcarea woke. Începutul sfârșitului?
Conferință susținută de Jean-François Braunstein, urmată de un dialog cu Marian Voicu.
DUMINICĂ, 11 MAI, ORA 11.00
România în context european. Moștenirea perioadei 1938–1940 în politica de azi
Conferință susținută de Oliver Jens Schmitt, urmată de un dialog cu Cristian Leonte.
DUMINICĂ, 11 MAI, ORA 16.00
Puterea limbajului. Cum ne transformă mintea multilingvismul
Conferință susținută de Viorica Marian, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu.
LUNI, 12 MAI, ORA 19.30
Ce am crezut că știu, fără să fi știut, și apoi am aflat
Conferință susținută de Horia-Roman Patapievici, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu.
Despre conferenți:
AGNES ARNOLD-FORSTER este în prezent Chancellor’s Fellow la Universitatea din Edinburgh. Absolventă a Universității din Oxford și deține un doctorat pe tema cancerului în Anglia secolului XIX la King’s College London. Domeniile sale de cercetare includ istoria medicinei, a sănătății și a emoțiilor. A publicat lucrări precum The Cancer Problem (Oxford University Press, 2021) și Nostalgia: A History of a Dangerous Emotion (Pan Macmillan, 2024), programată la Editura Humanitas.
Nostalgia. Povestea unei emoții periculoase
În conferința sa, Agnes Arnold-Forster îmbină neuroștiința și psihologia cu istoria pentru a analiza evoluția nostalgiei de la identificarea sa inițială în secolul al XVII-lea, când era privită ca o boală, până la utilizarea sa în publicitate și politică.
Conferința va fi urmată de un dialog cu Alexandra Furnea.
•
JEAN-FRANÇOIS BRAUNSTEIN este profesor de filozofie contemporană la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, unde predă istoria științelor și etica medicală. A publicat lucrări de specialitate precum Religia Woke (Grasset, 2022) și va publica an prochain la Editura Humanitas.
Mișcarea woke. Începutul sfârșitului?
Această conferință abordează o nouă viziune asupra lumii apărută în universitățile americane și care s-a răspândit în Occident în ultimii cincisprezece ani. Se prezintă o gândire care vizează nedreptățile legate de gen și rasă, asemănătoare unei religii.
Dialogul va fi purtat cu Marian Voicu, jurnalist.
•
OLIVER JENS SCHMITT este profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena, cu cercetări în domeniul fascismului, societăților urbane și istoriei Imperiului Otoman. A publicat lucrări semnificative sub egida Editurii Humanitas.
România în context european. Moștenirea perioadei 1938–1940 în politica de azi
Conferința abordează crizele actuale din Europa, cu o concentrare asupra moștenirii anilor 1938–1940, esențiale pentru înțelegerea reacțiilor la amenințările contemporane.
Dialogul va fi cu Cristian Leonte, jurnalist.
•
VIORICA MARIAN, expert în științele cognitive și psiholingvistică, cercetează limbajul și multilingvismul. Profesoară la Universitatea Northwestern, a publicat Puterea limbajului (2024).
Puterea limbajului. Cum ne transformă mintea multilingvismul
Această conferință va analiza interacțiunea dintre limbaj și minte, subliniind impactul multilingvismului asupra percepției și identității noastre.
Dialogul va fi cu Cătălin Ștefănescu.
•
HORIA-ROMAN PATAPIEVICI, fizician și scriitor, cunoscut pentru lucrările sale de esență culturală, va aborda teme profunde în conferința sa.
Ce am crezut că știu, fără să fi știut, și apoi am aflat
Patapievici își va explora cunoștințele și modul în care ele influențează înțelegerea lumii.
Conferința se va încheia cu un dialog cu Gabriel Liiceanu.
•
Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul oficial www.lumeaincaretraim.ro.
•
Pentru detalii, contactați echipa de coordonare a conferințelor:
• Cristina Marin – cristina.marin@humanitas.ro
• Gabriela Maaz – gabriela.maaz@humanitas.ro
Parteneriat media