Cine este Howard Lutnick, figura centrală în prezentarea taxelor vamale impuse de Trump? A câștigat notorietate și controverse după atacurile teroriste asupra „turnurilor gemene” ale World Trade Center.

Howard Lutnick, actualul secretar american al Comerțului, nu este, de obicei, o persoană cu o vizibilitate majoră în administrația de la Casa Albă, însă el joacă un rol crucial în „războaiele” comerciale inițiate de președintele Donald Trump. Fost bancher de investiții, Lutnick a devenit bine cunoscut după atacurile teroriste din 11 septembrie și este considerat de CBC, radiodifuzorul canadian, drept „fața” taxelor vamale ale lui Trump.
Recent, revista The Economic Times sublinia că Lutnick este un susținător fervent al impunerii de taxe vamale, iar numirea sa în funcția de secretar al Comerțului este aliniată cu politicile comerciale promovate de Trump în timpul primului său mandat și în campania electorală pentru alegerile din noiembrie.
La 63 de ani, Lutnick este o personalitate importantă pe Wall Street, având în frunte banca de investiții Cantor Fitzgerald și reușind să o reconstruiască de la bază după atacurile din 11 septembrie, când un număr semnificativ de angajați au murit în „turnurile gemene”.
Potrivit unui raport din martie realizat de Business Insider, averea lui Lutnick este estimată la cel puțin 2,2 miliarde de dolari, având un portofoliu financiar diversificat, care include peste 800 de afaceri și venituri de peste 350 de milioane de dolari în ultimii doi ani.
De asemenea, el deține participații în sectorul minier din Groenlanda prin conexiunile băncii Cantor Fitzgerald cu Critical Metals, o zonă de interes recunoscută de Trump, care a declarat recent că insula daneză va face parte în totalitate din Statele Unite.
În cadrul audierilor senatoriale pentru confirmarea sa, Lutnick a descris taxele vamale ca fiind un mijloc de a asigura „reciprocitate, echitate și respect”, respingând temerile legate de efectele acestora asupra inflației. A mai promis restricții la exporturile de tehnologie sensibilă către adversarii strategici, precum China și Rusia. El a semnalat progresele realizate de un startup chinez de inteligență artificială, DeepSeek, spunând: „Trebuie să încetăm să-i mai ajutăm”.
Susținător al criptomonedelor și favorit al lui Elon Musk
Lutnick este un susținător activ al criptomonedelor, în special al bitcoin și tether. La o conferință din martie dedicată acestui sector, el a afirmat că „bitcoin ar trebui să fie tranzacționat la fel ca aurul la nivel global, fără excepții sau restricții”.
În cadrul campaniei electorale de anul trecut, Donald Trump s-a declarat, de asemenea, un susținător al criptomonedelor și a lansat o criptomonedă proprie înainte de a fi învestit pentru al doilea mandat pe 20 ianuarie.
Elon Musk, un alt promotor al criptomonedelor, a pledat pentru numirea lui Lutnick ca secretar al Trezoreriei, o funcție mai influentă în care ar fi avut responsabilitatea de a reglementa sectorul financiar din SUA. Totuși, Trump a decis să-l numească pe Scott Bessent în această poziție, un alt nume cunoscut pe Wall Street.
„Bessent reprezintă o alegere convențională, pe când @howardlutnick ar provoca veritabile schimbări”, a susținut Elon Musk pe platforma socială „X”.
În cadrul audierii sale pentru confirmarea în funcție, Lutnick a fost întrebat de senatori despre impactul potențial al taxelor vamale asupra costurilor pentru companiile americane și pentru consumatori – în special în contextul posibilei reacții din partea altor țări prin impunerea de taxe similare.
„Prețul unui anumit produs poate să crească, dar este absurd să afirmăm că taxele vamale generează inflație”, a declarat Lutnick, conform declarațiilor citate de NPR.
Lutnick a complimentat valorile Statelor Unite, afirmând că țara dispune de cei mai buni inovatori, teritorii și fermieri, care produc cele mai remarcabile produse.
De asemenea, el a subliniat că SUA a fost tratată cu lipsă de respect pe plan internațional, adăugând că acest lucru nu se aplică doar Chinei, ci și aliaților europeni, canadieni, japonezi și coreeni, care au beneficiat de „bunătatea noastră” pentru a-și dezvolta economiile.
Lutnick a supraviețuit atacului din 11 septembrie 2001, deoarece și-a dus fiul la școală
După numirea sa ca secretar al Comerțului, Lutnick a renunțat la funcția de director general al Cantor Fitzgerald, instituție care a suferit pierderi devastatoare în atacul din 11 septembrie, când au murit mai mult de două treimi din angajați.
La acea vreme, birourile Cantor Fitzgerald se aflau pe ultimele cinci etaje ale Turnului de Nord. Când un avion s-a prăbușit în aceste etaje, toți angajații au fost prinși în interior. „I-am pierdut pe toți cei din biroul nostru… toți brokerii, toți traderii, toți agenții de vânzări aflați la muncă”, a povestit el într-un interviu acordat lui Larry King.
Lutnick a relatat că, în acea dimineață, a primit apeluri repetate, dar nu putea răspunde. „Îmi amintesc că era fratele meu, Gary, care încerca să mă sune pentru a-și lua rămas-bun”, a scris el într-un mesaj pe rețelele sociale în memoria atacurilor.
Într-un alt interviu, el a menționat că, atunci când a ajuns la clădire, a văzut mulțimi în panică și a încercat să îi ajute, întrebându-i despre etajele de unde coborau, sperând să găsească măcar un angajat din birourile Cantor Fitzgerald.
Aceste mărturii emoționante au generat un val de empatie, iar publicul american a fost șocat să vadă un lider de pe Wall Street într-o astfel de stare de suferință.
Controverse legate de deciziile lui Lutnick după atacurile asupra World Trade Center
Însă sentimentul de compasiune nu a durat. Lutnick a fost criticat sever când s-a aflat că, la câteva zile după atacuri, a redus salariile angajaților dispăruți și considerați morți. Critica a venit inclusiv din partea văduvelor angajaților săi.
Chung a realizat un reportaj în care a intervievat aceste văduve, care erau furioase din cauza deciziei lui Lutnick de a suspenda plățile salariilor. „Nu vă așteptați ca aceste femei să plângă pentru Lutnick”, a relatat Chung, mentionând că ele nu pot uita decizia sa.
Lutnick a recunoscut că a primit apeluri de la văduve întrebând de ce nu se plătesc salariile soților lor dispăruți.
„Mă sunau și îmi spuneau: ‘De ce nu poți să plătești salariul? De ce nu poți plăti salariul soțului meu?’ Alte companii își plătesc angajații dispăruți, dar eu nu pot”, a explicat el.
„Trebuia să îmi mențin bancherii încredințați că sunt la conducere”, a declarat el într-un interviu dat despre deciziile sale, punctând că nu era momentul pentru emoții.
În plus, el a promis că va oferi familiilor victimelor 25% din profiturile companiei de-a lungul următorilor cinci ani, suma totalizând 180 de milioane de dolari, și că va plăti asigurarea de sănătate timp de zece ani.
Lutnick a discutat despre „escroci” într-un interviu recent
Recent, personalitatea controversată a lui Lutnick a ieșit la lumină în cadrul unui interviu în care a comentat despre tăierile haotice ale guvernului american sub conducerea lui Elon Musk, care au dus la confuzie în diverse agenții.
El a invocat exemplul soacrei sale în vârstă de 94 de ani, afirmând că nu s-ar plânge dacă nu ar primi pensia lunară.
„Dacă pentru o lună nu ar primi cecurile de la Asigurările Sociale, ea n-ar suna să se plângă”, a spus Lutnick, continuând că „un escroc este cel care se plânge cel mai tare”.
Un articol publicat de The Daily Beast a remarcat că, conform documentelor publice, soacra lui Lutnick, Geri Lambert, locuiește împreună cu el și soția sa, ceea ce sugerează că nu depinde de Asigurările Sociale pentru nevoile sale financiare.
Lutnick a încurajat de asemenea publicul să „cumpere acțiuni Tesla”, având în vedere scăderea dramatică a prețului acestora în urma unor proteste legate de reformele promovate de Musk, lăudându-l pe Musk ca fiind „cea mai bună oportunitate de investiție pe care am întâlnit-o vreodată”.