Data estimată pentru începerea lucrărilor de reabilitare la Planșaul Unirii de către Daniel Băluță: Nicușor Dan promite o autorizație rapidă

Nicușor Dan a anunțat, după ședința Consiliului General al Municipiului București, în care a fost adoptat bugetul Capitalei, că vineri dimineața va semna avizul necesar pentru ca Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță, să demareze lucrările de reabilitare a Planșeului Unirii.
„Este un lucru bun că există un buget. Parte din discuțiile despre buget au inclus numeroasele hotărâri de consiliu votate în deschiderea ședinței, iar angajamentul meu era să asigur reabilitarea Planșeului Unirii pentru primarul Băluță, care va avea avizul mâine dimineață”, a declarat Nicușor Dan într-o conferință de presă la sediul Primăriei Capitalei.
Când a fost întrebat de ce avizul nu a fost semnat mai devreme, primarul Capitalei a explicat: „A fost un proces de analiză suplimentar față de comisia de circulație, care a fost motivul pentru care lucrările au fost discutate înainte de aprobat.”
„Există un certificat de urbanism care include aproximativ 15-20 de avize, iar acesta este unul dintre cele mai importante. De asemenea, sunt avize esențiale care se referă la siguranța construcțiilor, emise de Metrorex și ApaNova”, a adăugat el.
„Sectorul 4, care va beneficia de lucrări, trebuie să ne prezinte aceste 15 avize de la diverse instituții, iar acest aviz era o condiție pentru a le obține pe toate”, a subliniat primarul Capitalei.
„Ne așteptăm, conform celor spuse public, să vină cu toate avizele și să-i oferim rapid autorizația”, a precizat edilul, referindu-se la Băluță.
Daniel Băluță, primarul PSD al Sectorului 4, a venit la începutul ședinței de joi a Consiliului General pentru a-l critica pe Nicușor Dan, cu câteva ore înainte de стартul campaniei pentru alegerile prezidențiale. „Domnule candidat la președinția României, Nicușor Dan, atunci când v-ați găsit o nouă preocupare, am venit să vă comunic că indolența dumneavoastră depășește orice limită”, a afirmat Băluță.
În continuare, edilul Sectorului 4 a menționat scandalul legat de Planșeul Unirii: „Blocați o lucrare de infrastructură necesară, care dispune de avize și de finanțare. Veți fi responsabil pentru eventualele tragedii care ar putea urma. Despre distrugerile materiale nu vreau să mai discut, când planșeul Unirii, vechi de 100 de ani, s-ar putea prăbuși”.
Ședința Consiliului General al Municipiului București a durat cinci ore și a culminat cu aprobarea bugetului Capitalei, precum și cu alte 35 de proiecte incluse pe ordinea de zi suplimentară.
Bugetul Capitalei considerat „minimal”
În aceeași seară, Nicușor Dan a spus despre bugetul Bucureștiului pentru 2025, aprobat de Consiliul General, că este „minimal”, cu alocări insuficiente pentru investiții.
„Acest buget minimal asigură funcționarea serviciilor, dar are foarte puțin pentru investiții. Este un buget de criză, care asigură serviciile esențiale și nu lasă mulți bani pentru noi proiecte. (…) Vom continua lucrările de termoficare, deoarece avem finanțare europeană și împrumuturi contractate cu BEI. Avem, de asemenea, fonduri de la Ministerul Dezvoltării pentru alte proiecte. Așteptăm lansarea programului operational regional pentru achiziția de noi tramvaie, având deja contractele semnate. După aceea, vom căuta împrumuturi suplimentare. Acestea vor fi investițiile relevante pe care le vom efectua în 2025,” a declarat edilul la sediul Primăriei, conform Agerpres.
El a explicat și includerea a 555 milioane de lei la venituri, menționând că avizul Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale a fost obținut.
„Este vorba de un sfert din împrumutul contractat de primarul Videanu în 2005. Am primit aprobarea CAÎL. Astfel, am inclus cei 555 milioane de lei ca și cheltuieli în bugetul local”, a adăugat primarul.
Nicușor Dan a subliniat că, în ultimii doi ani, bugetul Capitalei a fost redus cu 30%.
„Din impozitele pe venit ale bucureștenilor, sumele au scăzut drastic: 6 miliarde în 2023, 5 miliarde în 2024, iar pentru 2025 estimăm 4 miliarde. Nu este o veste bună să pierzi 30% din buget în doi ani, când aceasta reprezintă o problemă majoră pentru București de lungă durată, mai precis din anii 2000: inechitatea în distribuirea fondurilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector, având în vedere că Primăria Capitalei gestionează infrastructura, spitalele, teatrele, transportul public, sistemul de termoficare și multe altele”, a explicat el.
Bugetul total al Capitalei, conform proiectului adoptat, se ridică la 11 miliarde de lei, dintre care 7,3 miliarde reprezintă bugetul local.
Pe lângă proiectul inițial, în ședința de astăzi au fost aprobate și 4 amendamente pentru suplimentarea bugetelor mai multor instituții. De exemplu, bugetul Administrației Spitalelor a fost majorat cu 10 milioane de lei, ca rezultat al unui amendament propus de Nicușor Dan.
De asemenea, un alt amendament al coaliției PSD-PNL-PUSL a crescut fondurile pentru diverse instituții de cultură, inclusiv Teatrul Bulandra, Teatrul Evreiesc, ARCUB și CREART, și a alocat mai multe resurse pentru Catedrala Mântuirii Neamului.