Ministrul Finanțelor: Produsele românești trebuie să găsească mai multe oportunități pe piața europeană, ca urmare a noilor taxe vamale anunțate de Trump

Ministrul Finanțelor: Produsele românești trebuie să găsească mai multe oportunități pe piața europeană, ca urmare a noilor taxe vamale anunțate de Trump
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor / Foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul român lucrează la implementarea unor scheme de ajutor de stat destinate sectoarelor ce ar putea fi afectate de politicile comerciale recente ale președintelui american Donald Trump, a declarat Tánczos Barna, Ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de joi a Executivului. Acesta a subliniat că se așteaptă propuneri din partea industriilor vizate.

„Vom discuta aceste soluții cu reprezentanții din industrie și vom căuta cea mai eficientă abordare. Nu dorim să impunem scheme de ajutor care să nu fie benefice,” a afirmat Tánczos Barna.

Premierul Marcel Ciolacu a menționat la începutul ședinței Guvernului măsuri de sprijin dedicate industriilor ce vor putea suferi din cauza noilor taxe vamale prevăzute de Trump.

Ministrul Finanțelor a anunțat că, săptămâna viitoare, luni sau marți, vor avea loc discuții detaliate cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia și ai Asociației din domeniul auto Acarom.

Conform declarațiilor ministrului, această situație poate reconfigura relațiile comerciale cu Statele Unite. „Dacă întâmpinăm dificultăți în exporturi, va trebui să ne redirecționăm produsele către piața europeană”, a subliniat Tánczos Barna, evidențiind astfel necesitatea unei orientări mai mari către consumul în Uniunea Europeană.

Tánczos Barna a afirmat că industria românească se confruntă cu o evoluție pozitivă comparativ cu anul trecut, indicând că primele luni ale anului nu arată semne de îngrijorare. „Industria performează mai bine decât în 2024, iar încasările sunt în creștere față de aceeași perioadă din anul precedent,” a subliniat ministrul.

Pe de altă parte, recent, președintele Statelor Unite a anunțat impunerea unor tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană și de 34% pentru cele din China. Reprezentanta Comisiei Europene a comunicat că UE analizează măsuri de contracarare.

Aceste măsuri, anunțate de Trump în cadrul unei declarații oficiale, includ atât o taxă universală de bază, cât și taxe reciproce specifice.

Mulți economiști sunt îngrijorați că aceste taxe ar putea genera o creștere a inflației în economia americană, conform informațiilor din Financial Times. Noile taxe vor rămâne în vigoare până când Trump consideră că obiectivele sale, precum creșterea veniturilor și stimularea producției în SUA, sunt îndeplinite.

Ziua de 2 aprilie, când Donald Trump a anunțat noile taxe vamale, este percepută de Uniunea Europeană ca o amenințare severă la adresa economiei globale.

Recomandari
Show Cookie Preferences