Protecție pentru Netanyahu: Ungaria decide să se retragă din Curtea Penală Internațională (CPI) după sosirea premierului israelian în Budapesta

Gergely Gulyas, un oficial de vârf din guvernul lui Viktor Orban, a comunicat această decizie la scurt timp după ce Benjamin Netanyahu, căutat în baza unui mandat de arestare emis de CPI, a ajuns în Ungaria pentru o vizită oficială, conform informațiilor BBC.
Orban i-a adresat o invitație liderului israelian imediat după ce mandatul a fost emis în noiembrie anul trecut, susținând că această decizie nu va avea „niciun efect” în Ungaria.
În luna noiembrie, judecătorii CPI au stabilit că există „motive rezonabile” care sugerează că Netanyahu ar putea fi tras la răspundere pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității în contextul conflictului dintre Israel și Hamas. Netanyahu a criticat hotărârea CPI, descriind-o ca fiind „antisemită”.
Statele Unite, Rusia, China și Israel nu recunosc autoritatea CPI
Ungaria este unul dintre membrii fondatori ai CPI, care cuprinde 125 de state membre. State precum Statele Unite, Rusia, China și Israel nu recunosc jurisdicția instanței.
CPI are autorizația de a urmări penal persoane acuzate de genocid, crime împotriva umanității și crime de război în teritorii ale statelor care sunt semnatare ale Statutului de la Roma, tratatul de bază al acesteia.
Deși Israel respinge jurisdicția CPI, instanța a stabilit în 2021 că are jurisdicție asupra Cisiordaniei ocupate, Ierusalimului de Est și Gaza, deoarece secretarul general al ONU a confirmat că palestinienii sunt considerați membri.