Viitor incert pentru grupul internațional care investighează crimele de război din Ucraina, după retragerea SUA: „Nu este foarte clar ce urmează”

Statele Unite s-au retras dintr-un grup internațional dedicat adunării probelor privind posibilele crime de război comise de Rusia în Ucraina, a informat liderul instituției europene care coordonează acest centru, joi, conform AFP. Președintele Eurojust, Michael Schmid, a recunoscut că grupul se confruntă cu un viitor incert în aceste condiții.
Centrul internațional pentru urmărirea justiției în legătură cu crimele de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) a reunit investigatori din numeroase țări europene și din SUA, sub egida Eurojust, Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală.
„Cu câteva săptămâni în urmă, ei (americanii, n.r.) au anunțat că se retrag (…) din păcate, din cauza unei schimbări de priorități în cadrul Departamentului de Justiție (al SUA, n.r.)”, a declarat președintele Eurojust, Michael Schmid, în cadrul unor declarații de presă la Haga.
„Regretăm acest lucru, dar în același timp continuăm activitatea cu cei care au rămas în grup”, a subliniat Schmid.
Până în ianuarie 2025, ICPA a reușit să adune aproximativ 3.700 de probe din 16 țări, destinate a fi utilizate împotriva Rusiei în eventualele dosare de crime de război legate de acțiunile din Ucraina.
SUA a susținut financiar grupul și a adus contribuții de probă pentru baza sa de date.
ICPA a fost inaugurat cu multă pompă în iulie 2023.
Într-un comunicat emis în noiembrie 2023, Eurojust a salutat decizia Departamentului de Stat al SUA de a oferi o contribuție financiară de 1 milion de dolari.
Schmid afirmă că impactul financiar reprezentat de retragerea SUA va fi acoperit din fondurile UE.
„Sincer, nu este foarte clar ce ne așteaptă în viitor”, a recunoscut președintele Eurojust.
În ianuarie, organismul a alocat fonduri pentru o perioadă suplimentară de șase luni, iar Michael Schmid speră că activitatea va continua și dincolo de această etapă.
„Planul este de a continua”, a mai declarat el.
După ce a revenit la Casa Albă, președintele Donald Trump a reluat contactele între Washington și Moscova, discutând inclusiv despre dezvoltarea unor proiecte economice. Noua administrație americană și-a făcut prioritate din încheierea războiului din Ucraina, anunțând recent un armistițiu în Marea Neagră și în privința atacurilor din sectorul energetic.