Premierul danez, mesaj ferm către SUA din Groenlanda: „Ce să gândim despre o țară pe care am admirat-o atât de mult?”

Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, a transmis un mesaj puternic Statelor Unite în timpul vizitei sale din Groenlanda, reamintind administrației de la Casa Albă că Danemarca a fost un aliat de încredere al Washingtonului și că insula nu poate fi pur și simplu subiectul anexării de către un alt stat sub pretextul securității naționale.
Frederiksen a publicat mesajul său pe rețelele sociale, inclusiv pe pagina sa de Facebook:
„Profitez de această ocazie pentru a trimite un mesaj direct către Statele Unite”, a afirmat ea.
„SUA reprezintă o putere mare. Danemarca, în schimb, este o țară mică. V-am admirat și ne-ați inspirat. De la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, ați apărat lumea liberă. Ați creat prosperitate, pace și libertate. Iar noi am încercat să vă răsplătim prin susținerea voastră, fiind alături de voi ori de câte ori ne-ați chemat.”, a menționat ea, subliniind că Danemarca a fost printre puținele națiuni europene care a contribuit militar în războiul din Irak, pe lângă cel din Afganistan.
„În noi aveți un prieten care a fost întotdeauna de cuvânt. Un prieten de care v-ați putut baza întotdeauna. Îmi doresc ca prietenia noastră să continue. Pentru că, dacă ne lăsăm dezbinați ca aliați, servim dușmanilor noștri. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a preveni asta.”, a subliniat Frederiksen.
„Așadar: Când ne solicitați ca afacerile noastre să investească în SUA – acestea o fac. Când ne cereți să cheltuim mai mult pentru apărare – o facem. Iar când ne cereți să întărim securitatea în Arctica – suntem pe aceeași lungime de undă. Dar atunci când ne solicitați să cedăm o parte din teritoriul Regatului Danemarcei… Și suntem întâmpinați cu presiuni și amenințări din partea celui mai apropiat aliat al nostru… Ce ar trebui să gândim despre o țară pe care am admirat-o atât de mult? Despre o țară care, mai mult decât oricare altă națiune, a luptat pentru libertatea altora?”, a întrebat premierul danez.
Mette Frederiksen subliniază că micile națiuni nu ar trebui să se teamă de cele mari
„Ne cunoașteți! Știți pentru ce luptăm. Știți că nu cedăm. De aceea, trebuie să subliniez foarte clar: Granițele naționale. Suveranitatea statelor. Integritatea teritorială. Toate acestea sunt principii recunoscute în dreptul internațional. Sunt noțiuni fundamentale. Stabilite după cel de-Al Doilea Război Mondial, pentru a proteja țările mici de cele mari.”
„Deci, nu este vorba doar despre Groenlanda sau Danemarca, ci despre ordinea mondială pe care am construit-o împreună – de-a lungul generațiilor – peste Atlantic. Nu poți anexa o altă țară, nici măcar invocând argumente de securitate internațională.”
Frederiksen a afirmat că există „multe lucruri” pe care SUA și Danemarca le pot realiza împreună în domeniul securității și a menționat inițiativele deja începute de țara sa:
„Danemarca își consolidează acum prezența. Mai multă monitorizare. Nave arctice noi. Drone cu rază lungă. Capacitate satelitară.”
„Ne respectăm angajamentele. Și urmează și mai multe. Este întotdeauna o sarcină comună să protejăm securitatea în Arctica. Groenlanda face parte din NATO. De 75 de ani avem un acord de apărare cu voi, care vă oferă acces extins în Groenlanda. Dacă doriți să fiți mai prezenți în Groenlanda, Groenlanda și Danemarca sunt pregătite. Și dacă doriți, la fel ca noi, să întăriți securitatea în Arctica – să o facem împreună.”, a concluzionat Mette Frederiksen.
Vizita premierului danez în Groenlanda, în urma celei a vicepreședintelui american
Mette Frederiksen a ajuns pe 2 aprilie în Groenlanda pentru a „întări unitatea” Danemarcei cu acest teritoriu arctic, pe fondul intensificării presiunii din partea administrației americane a fostului președinte Donald Trump asupra insulei, care are un guvern și parlament propriu.
„Danemarca este partenerul nostru cel mai apropiat și este firesc să ne întâlnim cât mai curând posibil”, a declarat Jens-Frederik Nielsen, noul premier groenlandez, după sosirea lui Frederiksen. Itinerariul vizitei șefei guvernului danez nu a fost făcut public, dar se preconizează că aceasta se va încheia vineri.
Frederiksen a anunțat la sfârșitul lunii martie că va efectua o vizită în Groenlanda imediat după încheierea vizitei vicepreședintelui american JD Vance la baza militară americană de pe insulă, ocazie cu care acesta a reiterat amenințările SUA privind „nevoia” de a prelua controlul asupra Groenlandei.
Vicepreședintele american a afirmat că Danemarca a investit insuficient în dezvoltarea comunității din Groenlanda și în securitatea acestui teritoriu valoros.
De asemenea, vicepreședintele a menționat că este dispus să le explice groenlandezilor de ce le-ar fi „mult mai bine sub umbrela de securitate a SUA decât a fost sub umbrela de securitate a Danemarcei.”
Amenințările lui Trump la adresa Danemarcei și Groenlandei
Într-un interviu acordat NBC News, Donald Trump a declarat că există „o bună probabilitate” ca Statele Unite să anexeze Groenlanda „fără a recurge la forța militară”, menționând că „toate opțiunile sunt pe masă.”
„Vom avea Groenlanda. Da, 100%!”, a afirmat Trump în cadrul interviului.
În continuare, jurnaliștii NBC l-au întrebat despre mesajul pe care o astfel de anexare l-ar transmite întregii lumi, în special Rusiei.
„Nu mă gândesc la asta”, a răspuns Trump. „Nu-mi pasă de asta. Groenlanda este un subiect special, diferit. Este vorba despre pacea internațională, securitate și forță.”
„Există nave care navighează în jurul Groenlandei, care vin din Rusia, din China și din alte colțuri ale lumii. Nu vom permite ca lucrurile să rămână așa. Acest lucru ar afecta întreaga lume, nu doar Statele Unite.”
Donald Trump a exprimat în repetate rânduri dorința de a achiziționa Groenlanda sau de a obține controlul asupra acesteia prin diverse mijloace, inclusiv opțiuni militare.