Păun: România poate redirecționa exporturile către UE, în contextul tarifelor impuse de SUA

Păun: România poate redirecționa exporturile către UE, în contextul tarifelor impuse de SUA
Cristian Păun. Foto: Lucian Tudose / AGERPRES FOTO

Cristian Păun, profesor universitar de economie, afirmă că exporturile României către Statele Unite se ridică la aproximativ 4 miliarde de dolari, dintre care 50-60% constau în produse cu valoare adăugată scăzută pentru care Uniunea Europeană poate oferi alternative.

„Exporturile către SUA sunt de aproximativ 4 miliarde de dolari. Aplicarea acestor taxe vamale nu va duce la anularea completă a exporturilor; o mare parte dintre acestea vor continua să aibă loc, deși vor deveni mai costisitoare datorită integrarea taxelor vamale în preț”, a explicat Păun, conform Agerpres.

Cerca 50-60% din produsele exportate de România în Statele Unite sunt echipamente electrice, oțel, produse prelucrate din oțel, cauciucuri auto, subansamble și piese.

  • „Aceste produse nu sunt foarte complexe și nu au o valoare adăugată semnificativă, ceea ce subliniază că putem găsi cu ușurință piețe alternative în Uniunea Europeană sau putem contacta alți clienți externi. Impactul direct va fi limitat, dar există riscuri indirecte, în special pentru parteneri comerciali europeni, precum Germania, Olanda, Franța și Italia, care au exporturi substanțiale către SUA și care ar putea suferi pierderi de comenzi”, a declarat Păun.

Cumpărăturile din afara SUA vor deveni mai scumpe pentru americani

El a subliniat posibilitatea ca Uniunea Europeană să reacționeze cu majorarea taxelor vamale ca răspuns la măsurile anunțate de SUA.

  • „În cadrul conflictelor comerciale, este important de reținut că ambele părți sunt implicate și există comenzi și din partea celor afectați de aceste taxe. Uniunea Europeană acționează ca un bloc unit, având o politică comercială comună. Negocierile se vor axa nu doar pe importurile din SUA, ci și pe ceea ce Uniunea Europeană cumpără de la americani. Este probabil ca acest conflict comercial să ducă la reconsiderarea ajustărilor impuse de administrația actuală americană. Astfel, tot ceea ce statele din afara SUA cumpără va deveni mai scump, iar reacțiile negative vor fi simțite și de economia americană”, a menționat Păun.

Taxele vor provoca inflație și posibile pierderi de locuri de muncă în SUA, conform economistului

Păun a subliniat că industria americană poate fi afectată de posibilele taxe vamale și bariere comerciale impuse ca răspuns de parteneriul extern.

Aceasta va conduce rapid la creșteri de prețuri în SUA, ceea ce ar putea determina închiderea unor fabrici din cauza anulării comenzilor și ar genera șomaj, crescând presiunea socială.

„Sunt convins că, în curând, vor apărea efectele negative ale acestei politici, care nu pot fi favorabile pentru economia americană. În cazul nostru, ne confruntăm doar cu un singur partener, Statele Unite, pe când economia americană trebuie să gestioneze relațiile cu toți cumpărătorii internaționali. Nu înțeleg raționamentul economic din spatele acestor decizii și nu văd rezultate pozitive pentru economia americană. Cred că va exista o întoarcere rapidă asupra acestor decizii.”, a adăugat Cristian Păun.

Conform acestuia, taxele impuse generează inflație și șomaj, mai ales în economia americană.

Președintele american a anunțat o serie de taxe vamale: 20% pentru produsele din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie și 10% pentru Brazilia. Donald Trump a subliniat că toate produsele care intră în SUA vor fi supuse unei taxe de cel puțin 10%.

Recomandari
Show Cookie Preferences