Statele Unite au adresat un avertisment Rusiei în contextul frustrărilor legate de negocierile de pace: „Vom avea certitudini în săptămânile următoare”

Marco Rubio, secretarul de stat american, a menționat vineri că, în cazul în care Rusia va demara o nouă campanie militară, acest lucru va indica lipsa de interes pentru pace. Aceasta aflare vine pe fondul crescând al nemulțumirii SUA față de acțiunile Rusiei, conform Reuters și The Guardian.
Marco Rubio a afirmat vineri că Statele Unite vor putea evalua, în câteva săptămâni, dacă Rusia este angajată în procesele de pace în Ucraina.
„Vom ști în curând, într-o chestiune de săptămâni, nu de luni, dacă Rusia are intenții serioase în privința păcii. Sper că au”, a declarat Rubio la finalul unei întâlniri NATO de două zile care a avut loc la Bruxelles.
„În cazul unei prolongări, președintele Trump nu va ceda capcanei negocierilor interminabile”, a adăugat Rubio.
„Testăm pentru a determina interesul rușilor pentru pace. Acțiunile lor, și nu doar cuvintele, vor decide dacă sunt serioși sau nu, iar noi ne propunem să obținem un răspuns cât mai curând”, a spus el.
În așteptarea unei posibile ofensive din partea Rusiei
Secretarul de stat al SUA a semnalat o creștere a nerăbdării în rândul autorităților americane referitor la Rusia.
El a subliniat că, dacă va începe o nouă campanie militară, acest fapt va demonstra lipsa de interes pentru pace din partea Rusiei.
„Dacă ne trezim mâine cu o ofensivă masivă din partea rușilor, acesta ar fi un semn clar că nu doresc pacea. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat, iar noi sperăm să nu se întâmple”, a adăugat Rubio.
În luna martie, Moscova a refuzat o propunere a Statelor Unite pentru o încetare a focului de 30 de zile, în ciuda disponibilității Ucrainei de a accepta.
Cele două țări au convenit la o pauză limitată a atacurilor asupra infrastructurii energetice, dar se acuză reciproc de încălcarea armistițiului.
Surse citate de Reuters au indicat că, în ultimele zile, Casa Albă a devenit sceptică în legătură cu intențiile lui Putin, deși Trump își menține public convingerea că liderul rus vrea să pună capăt conflictului.
„Vladimir Putin, suntem conștienți de acțiunile tale”
La Bruxelles, oficialii europeni au exercitat presiune asupra Moscovei, îndemnând-o să demonstreze seriozitate prin semnarea unei încetări a focului, unii sugerând stabilirea unui termen limită.
Moscova are datoria de a răspunde Statelor Unite, care au depus eforturi considerabile pentru a facilita un plan de mediere și o propunere de încetare a focului, a declarat ministrul de externe al Franței, Jean-Noël Barrot.
Ministrul britanic de externe, David Lammy, a afirmat că Putin „continuă să câștige timp”.
„Ar putea accepta o încetare a focului, dar continuă să bombardeze Ucraina și populația civilă. Suntem cu ochii pe tine, Vladimir Putin, știm ce faci”, a subliniat Lammy.
Ministra germană de externe, Annalena Baerbock, a declarat că afirmațiile lui Putin despre negocieri sunt „doar promisiuni goale”.
Miniștri de externe din Canada și Estonia s-au numărat printre cei care au cerut termene clare pentru ca Rusia să accepte o incetare a focului.
Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a menționat că nu există neapărat un consens privind un calendar pentru creșterea presiunii asupra Rusiei, dar a afirmat că „cu cât mai curând, cu atât mai bine”.
„Există un consens că Rusia trebuie să acționeze mai ferm și să accepte o încetare a focului”, a adăugat oficialul.