O problemă majoră în negocierile administrației Trump cu Rusia: „Aceasta nu este o practică obișnuită în procesele de negociere”

O problemă majoră în negocierile administrației Trump cu Rusia: „Aceasta nu este o practică obișnuită în procesele de negociere”
Președinții Donald Trump și Vladimir Putin. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Profimedia

Observatorii implicați în discuțiile dintre SUA și Rusia referitoare la conflictul din Ucraina sugerează că echipa de negociere americană întâmpină dificultăți în fața oficialilor ex-sovietici, care dispun de zeci de ani de experiență și cunoștințe aprofundate despre Ucraina.

În ultimele săptămâni, administrația Trump a afirmat că negocierile cu Rusia în legătură cu războiul din Ucraina au avansat, menționând o încetare parțială a focului care nu pare să funcționeze și o înțelegere cu Moscova care percepe lucrurile diferit.

„O diferență semnificativă față de declarațiile Rusiei”

Declarația președintelui american de la sfârșitul săptămânii trecute, când l-a criticat pe Vladimir Putin pentru că intenționa să-l schimbe pe Volodimir Zelenski înainte de discuțiile de pace, a fost o recunoaștere tacită a faptului că negocierile nu decurg așa cum se dorea, Kremlinul nepropunând compromisuri semnificative, în ciuda gesturilor considerate importante din partea SUA.

În prezent, mulți ucraineni își pierd încrederea în procesul de pace, iar temerile lor s-au amplificat după ce administrația Trump a renunțat de la bun început la unele dintre cele mai puternice instrumente de influență, inclusiv normalizarea relațiilor cu Moscova și acceptarea cerințelor Rusiei de a menține majoritatea teritoriilor ocupate prin forță și excluderea Ucrainei din NATO.

Mulți analiști afirmă că este o problemă de înțelegere a Rusiei din partea SUA și o lipsă de experiență.

„Am observat cum președintele Trump și alți oficiali americani au făcut concesii frecvente și vizibile, iar acest lucru nu este o practică obișnuită într-un proces care se apropie de negocieri”, a declarat Thomas Greminger, șeful Centrului pentru politici de securitate din Geneva și fost director general al OSCE.

„Această diferență este semnificativă comparativ cu ceea ce am auzit din partea Rusiei”, a adăugat el.

„Pentru ruși, echipa americană pare ușoară”

Criticii afirmă că echipa de negociere americană nu reușește să țină pasul cu oficialii ex-sovietici care au zeci de ani de experiență în negocieri și cunoștințe despre Ucraina.

Echipa Rusiei include figuri precum ministrul de Externe Serghei Lavrov, consilierul prezidențial Iuri Ușakov, fostul diplomat Grigori Karasin și Serghei Beseda, fost șef al Serviciului 5 al FSB, care se ocupă de operațiunile din Ucraina și fostele republici sovietice.

Echipa americană nu este compusă din experți cu experiență în Rusia, a observat Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia, iar principalul reprezentant al lui Trump pentru Rusia, Steve Witkoff, este un dezvoltator imobiliar și cunoscut al președintelui.

„Pentru ruși, echipa americană este foarte ușor de gestionat. Și, momentan, cred că au un succes considerabil”, a declarat el.

Capacitatea Rusiei de a determina administrația Trump să colaboreze la îmbunătățirea relațiilor pe o traiectorie paralelă cu negocierile de pace – nu ca o condiție pentru progres – a fost descrisă ca o „mare victorie a diplomației rusesti” de către Gabuev.

Un oficial rus sub sancțiuni a vizitat Washingtonul

Deși Trump și-a exprimat nemulțumirea față de Putin la finalul săptămânii, administrația sa a continuat să acorde concesii semnificative.

Miercuri, Kirill Dmitriev, un apropiat al lui Putin și conducătorul fondului suveran de investiții, a devenit cel mai înalt oficial rus care a vizitat Washingtonul de la începutul invaziei din Ucraina, în februarie 2022. Acesta a purtat discuții cu Witkoff, în ciuda sancțiunilor impuse de SUA.

Dmitriev a menționat că a avut întâlniri cu mai mulți oficiali ai administrației Trump și a discutat despre reluarea zborurilor directe între Rusia și Statele Unite. El a subliniat și progresele semnificative în direcția unei încetări a focului.

„Rușii se așteaptă ca Trump să continui să ofere concesii pentru a atinge obiectivele politicii externe ruse, inclusiv „slăbirea unității transatlantice, care este un obiectiv al politicii externe ruse de ani de zile”, a afirmat Gabuev.

Modificările politicii externe sub auspiciile lui Trump și amenințările la adresa aliaților sunt percepute de Kremlin ca „o revoluție autentică” și o „fereastră de oportunitate”, a afirmat analistul rus Vladimir Pastukhov de la Universitatea Colegiului Londra.

„Prin urmare, din punct de vedere practic, încetarea focului nu există”

Acțiunile Rusiei au lăsat partea americană deseori vulnerabilă în decursul negocierilor.

După convorbirea telefonică recentă dintre Trump și Putin, Casa Albă a anunțat o încetare parțială a focului pe o perioadă de 30 de zile, referitoare atât la infrastructura energetică, cât și la cea civilă – însă declarația Kremlinului a clarificat că acest lucru se aplică doar infrastructurii energetice.

Statele Unite au adoptat ulterior această versiune, fără a explica modificarea.

Săptămâna trecută au existat și alte neconcordanțe: SUA au declarat că ambele părți au convenit asupra unei încetări a focului în Marea Neagră, dar Kremlinul a emis ulterior o serie de condiții necesare înainte de a se realiza acest lucru, inclusiv ridicarea sancțiunilor asupra unor instituții financiare ruse, concesii importante care necesitau un acord european absent.

„Din punct de vedere practic, nu există o încetare a focului. Nu există inițiative convenite de ucraineni și ruși în Marea Neagră. Există o iluzie de progres, fără pași concreți spre implementarea acțiunilor anunțate de administrație”, a afirmat Thomas Graham, fost director senior pentru Rusia în cadrul Consiliului Național de Securitate sub administrația George W. Bush și membru al Consiliului pentru Relații Externe.

Reprezentantul lui Trump, „neinformat în legătură cu natura conflictului”

Asimetria procesului a devenit evidentă când Witkoff a reiterat fără ezitare afirmații eronate ale lui Putin, precum că regiunile din Ucraina anexate de Moscova doresc să fie parte a Rusiei, susținând că cetățenii au votat în acest sens în referendumuri – aceste referendumuri fiind ilegale conform dreptului internațional, conform ONU.

„Se pare că el este mai degrabă emisarul lui Putin pentru Trump, decât invers”, a remarcat Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King's College din Londra, într-o analiză.

De asemenea, Witkoff a menționat cu satisfacție într-un interviu că Putin a spus că s-a rugat pentru Trump într-o biserică locală după o tentativă de asasinat.

„Rezultatul este că el este fundamental neinformat cu privire la natura conflictului, nu având experiență anterioară cu Rusia, ceea ce îi afectează înțelegerea tacticilor de negociere, în special în ceea ce privește modul în care Putin ar putea încerca să manipuleze situația”, a declarat Graham.

Recomandari
Show Cookie Preferences