Modificări în selecția conducătorilor companiilor de stat / Reforma legislației de guvernanță corporativă

Guvernul României a lansat vineri o dezbatere publică pe marginea unui proiect de Ordonanță de Urgență ce vizează actualizarea reglementărilor referitoare la guvernanța corporativă, în special în ce privește numirile în conducerea companiilor de stat. Aceste modificări sunt necesare deoarece România se confruntă cu riscul de a pierde sume semnificative din PNRR din cauza nerespectării jaloanelor referitoare la numirile în aceste entități.
Recent, Comisia Europeană a decis suspendarea parțială a plăților din PNRR, relativ la cererea de plată nr. 3, din cauza opacității și lipsei de competență în procedurile de numire a liderilor companiilor de stat și a Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care coordonează entitățile de stat.
Lipsa transparenței și criteriilor profesionale în numiri, uneori realizate în condiții de conflict de interese, au fost factori determinanți în blocarea fondurilor din PNRR.
- Numărul de un miliard de euro este legat de jaloanele referitoare la companiile energetice și AMEPIP, care reprezintă aproximativ 300 de milioane, respectiv 400 de milioane de euro. Până în prezent, Guvernul nu a reușit să implementeze numiri transparente care să permită deblocarea acestor sume. La AMEPIP, procedura recent desfășurată nu a îndeplinit criteriile stabilite de Comisia Europeană, iar niciunul dintre candidații selectați pe lista scurtă nu a fost considerat adecvat pentru funcțiile de conducere disponibile. De asemenea, la opt companii energetice, Comisia Europeană a constatat că numirile în consiliile de administrație nu au fost conforme, afectând 43 de membri, ceea ce necesită revocarea acestora și reluarea procesului de selecție. Comisia Europeană a oferit un termen de șase luni pentru a atinge aceste jaloane, care vor fi considerate realizate doar după efectuarea numirilor potrivite, bazate pe principii de transparență, imparțialitate și meritocrație.
Criterii noi pentru selecția membrilor Consiliului de Administrație
- Președintele și vicepreședinții AMEPIP vor trebui să posede cel puțin o diplomă de licență și minimum 10 ani de experiență în domeniul economic, managerial sau juridic, dintre care 7 ani în funcții executive. De asemenea, comisiile de selecție sunt obligate să nu aibă relații de subordonare cu candidații, având în vedere că au existat cazuri în care membrii comisiei erau candidați. Fiecare membru al consiliului de administrație va trebui să aibă studii superioare și o experiență de minim 7 ani în domeniul relevant. Numirile se vor face pe baza unei liste scurte de candidați propusă de comisia de selecție. Dacă există mai mulți candidați, se va opta pentru cel clasat pe prima poziție.În cazul candidaților cu scoruri egale, prioritate va avea cel din genul subreprezentat. Dacă nu există candidați sau niciunul nu se califică, selecția se va relua în termen de 10 zile lucrătoare. Membrii consiliului nu pot fi angajați ai companiilor respective; astfel, contractele lor de muncă se vor suspenda pe durata mandatului. Selecția se va face având în vedere egalitatea de șanse, asigurându-se că cel puțin o treime din administratori provin din genul subreprezentat.
Compensația șefilor, corelată cu performanța
Remunerația membrilor executivi ai consiliului de administrație sau ai directoratelor va consta într-o indemnizație fixă și una variabilă.
Indemnizația variabilă a membrilor consiliului de administrație va fi evaluată anual, în funcție de îndeplinirea obiectivelor din planul de administrare și a indicatorilor cheie de performanță aprobați de acționari. Acești indicatori vor fi incluși în contractul de mandat.
Fiecare companie trebuie să elaboreze un raport trimestrial cu privire la indicatorii de performanță, care va fi publicat de AMEPIP pe site-ul său. De asemenea, AMEPIP va redacta un raport anual pentru Guvern, referitor la întreprinderile publice, care va fi publicat după aprobat de Guvern.
Comisia Europeană a semnalat din iunie anul trecut multiple nereguli în numirile șefilor la companiile de stat, incluzând incompatibilități și opacitate în selecție.
De asemenea, procedurile de selecție din companiile energetice au fost caracterizate prin anunțuri minime și nesemnificative, pe canale de publicitate puțin vizibile.
În unele cazuri, membri ai comitetelor de selecție au fost și candidați, iar cei care stabileau remunerațiile erau tot membri ai consiliilor de administrație.