Adăposturile civile din România, în număr redus și în stare precară. Doar 3,21% din populație dispune de oportunități de adăpostire în caz de război

Adăposturile civile din România, în număr redus și în stare precară. Doar 3,21% din populație dispune de oportunități de adăpostire în caz de război
Adapost antiaerian Plauru, Foto: Ministerul Apararii Nationale

Conform unui audit realizat de Curtea de Conturi, puțin peste 600.000 de cetățeni pot fi adăpostiți în spații special concepute pentru protecția civilă în eventualitatea unui conflict armat.

Situația adăposturilor civile din România reflectă standardele din anul 1970, fiind nu doar insuficiente, ci și caracterizate de condiții insalubre, conform raportului Curții de Conturi efectuat între 2021 și 2023.

De asemenea, numărul total al adăposturilor de protecție civilă nu este cunoscut, iar autoritățile nu au realizat un inventar al locațiilor disponibile pentru adăpostirea civililor în caz de conflict, se specifică în sursa citată.

Auditorii atrag atenția că reglementările referitoare la adăpostirea populației în caz de război sunt insuficient adaptate circumstanțelor actuale, iar legislația existentă necesită actualizări. De asemenea, nu a fost stabilită o entitate responsabilă pentru organizarea pregătirii adăpostirii populației în eventualități excepționale, iar secretul privind numărul adăposturilor simple care pot fi amenajate rămâne intact, din cauza lipsa inventarului la nivelul autorităților locale, conform concluziilor publicate recent.

Numai 3,21% din populație poate beneficia de adăpost

Auditorii au observat că reglementările aplicabile în privința adăpostirii populației în caz de război și dotarea majorității adăposturilor și punctelor de comandă continuă să fie la standardele anilor 1970.

Deoarece pe teritoriul României nu au avut loc conflicte armate, adăposturile nu au fost utilizate conform scopului pentru care au fost inițial construite. În prezent, multe dintre ele sunt în condiții necorespunzătoare, impracticabile sau au fost transformate de proprietari în depozite, iar altele au suferit modificări care le fac să nu mai respecte normele de adăpostire.

În România, capacitatea de adăpostire a populației în eventualitatea unui atac aerian este de 3,21% (611.922 persoane) în adăposturi special construite, iar 5,19% (989.507 persoane) dacă includem și alte spații de adăpostire precum metroul, parcările, pasajele subterane, tunelurile, având în vedere totalul populației rezidente de 19.053.815 persoane. Din numărul total de 5072 de adăposturi de protecție civilă, atât publice cât și private, 2543 sunt inoperabile (50,14%). De altfel, 73% dintre acestea, reprezentând 3711 adăposturi, au fost construite înainte de anul 1990.

În acest context, Curtea de Conturi recomandă autorităților competente să implementeze măsuri, subliniind că actuala organizare a sistemului național de adăpostire din România nu oferă o protecție adecvată a populației în caz de conflict.

De asemenea, Curtea consideră necesare inițiative pentru organizarea și actualizarea evidenței adăposturilor de protecție civilă și a adăposturilor simple, precum și pentru analiza fondului actual de adăpostire și stabilirea criteriilor de selecție pentru reabilitarea adăposturilor.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) are responsabilitatea de a verifica atât stocul de adăposturi existent, cât și construcțiile noi, conform avizelor și autorizațiilor de construcție emise.

Un alt aspect crucial subliniat de raportul de audit este că aplicarea amenzilor pentru deficiențele constatate nu este un instrument suficient de puternic pentru a asigura respectarea totală a legislației de către dezvoltatorii imobiliari care au responsabilitatea construirii noilor adăposturi, neavând întotdeauna solicitare de recepție finală și autorizare pentru construcția adăpostului de protecție civilă, conform specificațiilor inițiale.

Recomandari
Show Cookie Preferences