20 de avioane de luptă F-16, vândute de Statele Unite către Filipine, în contextul tensiunilor din Asia

Marți, oficialii din Washington au anunțat aprobarea vânzării a 20 de avioane de luptă F-16 către Filipine, un contract evaluat la 5,58 miliarde de dolari, pe fondul creșterii tensiunilor cu China, conform AFP.
Această vânzare urmărește întărirea "securității unui partener strategic", conform unui comunicat de presă emis de Departamentul de Stat. Manila se confruntă cu o dispută teritorială cu Beijingul în Marea Chinei de Sud, notează Agerpres.
Anunțul Statelor Unite coincide cu mobilizarea de către armata chineză a forțelor terestre, navale și aeriene în apropierea Taiwanului, desfășurând manevre militare majore care simulează o blocadă a insulei aflate sub revendicarea Beijingului.
Declarațiile șefului Pentagonului
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, aflat recent în vizită la Manila, a subliniat importanța menținerii unității între Statele Unite și Filipine în fața provocărilor venite din partea Chinei, într-o zonă de influență din ce în ce mai puternică a Beijingului în regiunea Asia-Pacific.
"Statele Unite sunt hotărâte să mențină o descurajare credibilă și robustă, pregătită să intervină în Asia-Pacific, inclusiv în Strâmtoarea Taiwan," a afirmat șeful Pentagonului.
Cooperarea în domeniul apărării dintre Manila și Washington s-a consolidat după preluarea mandatului de către președintele filipinez Ferdinand Marcos în 2022, care a început să conteste revendicările teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud.
Beijingul pretinde o mare parte din insulele și recifele acestui spațiu maritim, inclusiv ape și teritorii apropiate de coastele mai multor națiuni vecine, ignorând o hotărâre internațională care contestă baza legală a acestor pretenții.
Îngrijorările șefului armatei filipineze privind Taiwanul
În aceeași zi, șeful de Stat Major al armatei filipineze a declarat că țara sa ar putea fi "inevitabil" implicată în caz de invazie a Taiwanului.
Generalul Romeo Brawner a cerut militarilor de pe insula Luzon să planifice acțiuni în cazul unei invazii a Taiwanului, subliniind că, în eventualitatea unui conflict, Filipinele vor fi implicate, fără a specifica cine ar fi agresorul.
„Ca membri ai forțelor armate filipineze, trebuie să ne adoptăm mentalitatea de a fi deja în război,” a adăugat el.
Generalul Brawner a evidențiat că, în caz de invazie, armata filipineză ar avea sarcina de a „salva” aproximativ 250.000 de cetățeni filipinezi care locuiesc și lucrează în Taiwan.
De asemenea, generalul Brawner a anunțat că Statele Unite și Filipine, având un pact de apărare reciprocă, vor desfășura manevre militare semnificative care vor începe pe 21 aprilie. "Nu vreau să fiu alarmist, dar este esențial să ne pregătim," a concluzionat el.