Donald Tusk avertizează despre „ingerința străină” în alegerile prezidențiale din Polonia după un incident major de securitate cibernetică

Miercuri, prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat că partidul său, Platforma Civică (PO), a fost victima unui atac cibernetic, pe care l-a corelat cu „ingerința străină”, având în vedere că alegerile prezidențiale din mai se apropie.
Autoritățile poloneze, care susțin Ucraina, au avertizat în ultimele luni că Rusia ar putea viza scrutinul din luna viitoare prin atacuri cibernetice și campanii de dezinformare.
„Un atac cibernetic a vizat sistemul informatic al Platformei. Iată că am intrat în etapa ingerinței străine în alegeri. Serviciile securității sugerează o sursă estică”, a declarat Tusk într-o postare pe platforma X.
Varșovia a acuzat adesea Moscova de inițierea atacurilor cibernetice și de orchestrarea actelor de sabotaj pe teritoriul polonez.
Jan Grabiec, șeful de cabinet al premierului, a comunicat agenției de presă publice PAP că partidul a fost supus unei „încercări de preluare a controlului asupra computerelor angajaților săi și a personalului electoral”.
Grabiec nu a precizat dacă atacul s-a încheiat.
„Serviciile de stat sunt într-o activitate intensă legată de incidentul de securitate cibernetică al PO. Situația este gravă”, a adăugat și vicepremierul Krzysztof Gawkowski, responsabil cu domeniul digital, pe platforma X.
Gawkowski a mai avertizat în ianuarie că „Rusia desfășoară un război împotriva Poloniei în spațiul cibernetic”.
„Rusia intenționează să ne influențeze alegerile. Se va implica în mod deliberat în alegerile prezidențiale din Polonia”, a subliniat el.
Alegerile prezidențiale din Polonia sunt programate pentru 18 mai.
Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei și candidatul Platformei Civice pentru funcția de președinte, este considerat de sondaje principalul favorit pentru a-l succeda pe actualul președinte conservator Andrzej Duda, care se pregătește pentru finalul celui de-al doilea și ultim mandat.
În România, ingerința străină a fost invocată ca unul dintre motivele care au dus la anularea alegerilor prezidențiale din 2024 de către Curtea Constituțională, decizie bazată pe rapoartele serviciilor de informații prezentate în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. După această hotărâre din 6 decembrie, fostul președinte Klaus Iohannis a afirmat pe 18 decembrie că Rusia a fost implicată în alegerile prezidențiale din România.