Festivalul de conferințe „Despre lumea în care trăim” la Ateneul Român, 10–12 mai – un eveniment dedicat dialogurilor culturale și științifice pe teme contemporane oferite de renumiți specialiști și oameni de cultură

Festivalul de conferințe „Despre lumea în care trăim” la Ateneul Român, 10–12 mai – un eveniment dedicat dialogurilor culturale și științifice pe teme contemporane oferite de renumiți specialiști și oameni de cultură

Între 10 și 12 mai, la Ateneul Român, se va desfășura cea de-a opta ediție a festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim”. Pe scenă vor urca personalități de marcă precum Agnes Arnold-Forster, Jean-François Braunstein, Oliver Jens Schmitt, Viorica Marian și Horia-Roman Patapievici, alături de moderatori renumiți precum Alexandra Furnea, Marian Voicu, Cristian Leonte, Cătălin Ștefănescu și Gabriel Liiceanu. Biletele pentru eveniment, inclusiv opțiunea de vizionare online și abonamentele pentru toate conferințele, pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook (https://eventbook.ro/festival/festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim). Până pe 7 aprilie, abonamentele vor beneficia de o reducere de 50 de lei. La fel ca în edițiile anterioare, festivalul își propune să aducă în fața publicului teme relevante discutate de experți din diferite domenii de specialitate. Evenimentul este organizat de Fundația Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA, fiind posibil datorită sprijinului Asociației DEDEMAN. Prezentarea conferințelor va fi realizată de jurnalistul cultural și realizatorul TV, Marius Constantinescu.

Detalii despre programul conferințelor

SÂMBĂTĂ, 10 MAI, ORA 11.00 Nostalgia. Povestea unei emoții periculoase – Conferința susținută de Agnes Arnold-Forster, urmată de dialog cu Alexandra Furnea.

SÂMBĂTĂ, 10 MAI, ORA 16.00 Mișcarea woke. Începutul sfârșitului? – Conferința susținută de Jean-François Braunstein, urmată de dialog cu Marian Voicu.

DUMINICĂ, 11 MAI, ORA 11.00 România în context european. Moștenirea perioadei 1938–1940 în politica de azi – Conferința susținută de Oliver Jens Schmitt, urmată de dialog cu Cristian Leonte.

DUMINICĂ, 11 MAI, ORA 16.00 Puterea limbajului. Cum ne transformă mintea multilingvismul – Conferința susținută de Viorica Marian, urmată de dialog cu Cătălin Ștefănescu.

LUNI, 12 MAI, ORA 19.30 Ce am crezut că știu, fără să fi știut, și apoi am aflat – Conferința susținută de Horia-Roman Patapievici, urmată de dialog cu Gabriel Liiceanu.

Informații despre conferențiari

AGNES ARNOLD-FORSTER, Chancellor’s Fellow la Universitatea din Edinburgh, a obținut un doctorat pe tema cancerului în Anglia secolului XIX. Cercetările sale se concentrează pe istoria medicinei și emoțiilor. Printre lucrările sale se numără "The Cancer Problem" și "Nostalgia: A History of a Dangerous Emotion", aceasta din urmă urmând să fie publicată în 2024.

JEAN-FRANÇOIS BRAUNSTEIN, profesor de filozofie contemporană la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, abordeză în conferința sa tema mișcării woke, comparând influența acesteia cu religia.

OLIVER JENS SCHMITT, profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena, va discuta despre moștenirea crizei din perioada 1938–1940 și impactul său asupra politicii europene contemporane.

VIORICA MARIAN este psiholingvistă recunoscută pentru studiile sale privind bilingvismul. Lucrarea sa, "Puterea limbajului", va explora modul în care multilingvismul influențează perspectiva noastră asupra lumii.

HORIA-ROMAN PATAPIEVICI, fizician de formație și renumit eseist, va vorbi despre relația dintre cunoaștere și experiențele noastre de viață în conferința intitulată "Ce am crezut că știu, fără să fi știut, și apoi am aflat".

Pentru informații complete despre fiecare conferință și detalii biografice ale vorbitorilor, accesați site-ul oficial, www.lumeaincaretraim.ro.

Parteneri media

Recomandari
Show Cookie Preferences