Piețele financiare în așteptarea anunțului lui Trump despre noile taxe vamale. Ce îngrijorări există legat de „Ziua Eliberării” Americii

Volumul de tranzacții pe piețele bursiere a scăzut semnificativ, investitorii luând o poziție defensivă în anticiparea unei reacții probabil volatile a piețelor financiare la dezvăluirea planurilor lui Donald Trump despre taxe vamale reciproce. Această situație a fost raportată de Reuters miercuri dimineața.
Pe de altă parte, prețul aurului continuă să fie activ. Acțiunile de pe piețele asiatice au prezentat o volatilitate ridicată, însă s-au menținut în intervale de preț relativ restrânse, după ce Wall Street a încheiat o sesiune instabilă pe o notă mai optimistă.
Contractele futures sugerează o deschidere moderată pentru piețele europene.
De săptămâni, investitorii se concentrează pe ceea ce Trump a denumit „Ziua Eliberării”, un eveniment ce va aduce taxe vamale semnificative pentru atât aliații, cât și adversarii Statelor Unite. O declarație a lui Trump este programată în Grădina de Trandafiri a Casei Albe pentru ora 20:00 GMT, 23:00 ora României.
Amenințările cu represalii din partea altor națiuni indică faptul că incertitudinea actuală este departe de a se încheia.
Indiferent de forma finală a planului comercial al lui Trump, taxele vamale nu au un impact uniform.
Temeri legate de o taxă vamală generală pe toate importurile
Cu toate acestea, administrația de la Casa Albă a anunțat că noile taxe vamale ce vor fi divulgate miercuri vor intra în vigoare imediat, ceea ce sugerează oportunități limitate de negociere și posibile reacții extinse din partea țărilor vizate. Pe scurt, investitorii tem că piețele ar putea să experimenteze scăderi bruște.
Detaliile planului comercial vor fi determinante, în special după ce consilierul comercial al adminstrației, Peter Navarro, a menționat la „Fox News Sunday” că aceste taxe ar putea genera venituri anuale de 600 de miliarde de dolari.
Analiștii au calculat că, în medie, aceasta ar însemna o taxă de aproximativ 20% pentru toate importurile în SUA, nu doar pentru anumite țări sau produse.
Trump a aplicat deja taxe vamale pe aluminiu, oțel și automobile, crescând de asemenea taxe pentru toate bunurile importate din China. Aceasta a provocat neliniște pe piețe, în contextul temerilor legate de posibila declanșare a unui război comercial major.
În această perioadă de incertitudine, prețul aurului a crescut rapid, atingând un maxim record de peste 3.000 de dolari pe uncie. Metalul prețios a experimentat o creștere de 19% în acest an, având în vedere că în 2024 a avut un randament anual de 27%, cel mai mare din ultima decadă.