Tensiunile dintre China și SUA se extind și în plan personal. Autoritățile americane interzic relațiile romantice cu cetățenii chinezi.

Guvernul Statelor Unite a instituit restricții pentru personalul guvernamental american aflat în China, interzicându-le, de asemenea, membrilor familiilor și contractorilor cu autorizații de securitate, să întrețină orice fel de relații romantice sau sexuale cu cetățenii chinezi, conform informațiilor furnizate de agenția de presă Associated Press.
Sursa menționează că nu a reușit să clarifice definitiv modul în care este definită politica privind noțiunea de „relație romantică sau sexuală”. Totuși, nu este surprinzător ca diplomații americani să aibă interacțiuni cu localnici, inclusiv căsătorii, notează, de asemenea, News.ro.
Politica a fost comunicată verbal și electronic personalului american din China în luna ianuarie, fără o anunțare publică.
Deși unele agenții americane aplicau deja restricții stricte în acest sens, o politică generală de „non-fraternizare”, cum mai este denumită, nu a fost întâlnită public din timpul Războiului Rece.
Excepția de la regulă
Singura excepție admisă de la noua regulă vizează personalul american ce are relații anterioare cu cetățeni chinezi, aceștia având posibilitatea de a solicita derogări.
În cazul în care o astfel de derogare este refuzată, persoanele respective vor fi obligate să încheie relația sau să-și părăsească funcția, au explicat surse din cadrul instituției.
Cei care nu respectă regula vor primi ordin de plecare imediată din China.
Conform unor surse cu cunoștințe direccte, această politică a fost implementată de ambasadorul american Nicholas Burns în ianuarie, chiar înainte de a-și încheia mandatul în China.
Anterior, o versiune mai restrânsă a politicii a fost adoptată vara trecută, interzicând personalului american „relațiile romantice și sexuale” doar cu cetățenii chinezi angajați ca paznici sau personal de sprijin la Ambasada SUA și în cele cinci consulate din China.
Însă, Burns, care a fost un apropiat al președintelui Joe Biden, a extins interdicția în ianuarie pentru toți cetățenii chinezi, cu câteva zile înainte ca Donald Trump să preia funcția.
Două dintre sursele chestionate au declarat că noua politică a fost discutată prima oară vara trecută, după ce membri ai Congresului au contactat pe Burns pentru a-și exprima îngrijorările legate de ineficacitatea restricțiilor existente.
Politica se aplică tuturor misiunilor SUA în China continentală, inclusiv Ambasadei din Beijing și consulatului din Guangzhou, Shanghai, Shenyang și Wuhan, dar și consulatului american din Hong Kong, teritoriul semi-autonom. Această regulă nu se aplică personalului american staționat în afara Chinei.
Aspecte referitoare la serviciile secrete
Serviciile secrete din întreaga lume au utilizat de mult timp bărbați și femei atractivi pentru obținerea de informații sensibile, în special în perioada Războiului Rece.
Departamentul de Stat și alte agenții ce activează în China aveau reguli stricte privind raportarea relațiilor personale pentru personalul american, similar cu regulile aplicabile în alte țări considerate amenințări din punct de vedere al informațiilor, cum ar fi Rusia sau Cuba.
Documentele declasificate ale Departamentului de Stat relevă că, în 1987, autoritățile americane au interzis personalului din blocul sovietic și China să dezvolte prietenii, întâlniri sau relații sexuale cu localnicii, după ce un pușcaș marin american din Moscova a fost sedus de un spion sovietic.
Aceste interdicții au fost ulterior relaxate după colapsul Uniunii Sovietice în 1991, conform rapoartelor de presă de atunci.
„Capcane atrăgătoare”
În China, o interdicție generală asupra acestor relații nu a mai fost aplicată de mulți ani. Până la reglementarea recentă din ianuarie, personalului american i se solicita să notifice superiorii despre orice contact intim cu cetățeni chinezi, fără a exista o interdicție explicită asupra relațiilor romantice sau sexuale.
Diplomații americani și experții în servicii de informații afirmă că Beijingul continuă să utilizeze tacticile denumite „capcane atrăgătoare” pentru a obține informații sensibile.
În cadrul pregătirilor pentru misiunile din China, personalul american primește instrucțiuni despre cazuri în care agențiile de informații chineze au folosit femei atractive pentru a seduce diplomați americani, fiind avertizați că mai mulți agenți chinezi din securitate pot monitoriza activitateaor diplomaților de interes.
În ultimii ani, tensiunile între Statele Unite și China au crescut, în special în contextul comerțului, tehnologiei și competiției geopolitice.
Ministerul de Externe al Chinei, precum și alte agenții guvernamentale, impun restricții funcționarilor și personalului lor, interzicându-le relațiile romantice sau sexuale cu cetățeni străini, iar membrilor armatei sau poliției chineze le este interzis în special să părăsească China fără autorizarea explicită a superiorilor.