Alegeri prezidențiale 2025: Ce trebuie să știi despre cei 11 candidați și campania electorală încipientă

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale debutează oficial pe 4 aprilie, la ora 00:00, și va dura până în 3 mai, la ora 07:00, când se apropie prima rundă a votului. Cei 11 candidați care aspiră să ocupe funcția de Președinte al României trebuie să urmeze un set de reguli stabilite de autorități.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat în dimineața zilei de joi un comunicat de presă, oferind detalii despre debutul campaniei și regulile pe care candidații le au de respectat în următoarele 30 de zile.
Lista candidaților la alegerile pentru Președinția României
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și președinte interimar, revine pe scena politică ca reprezentant al coaliției PSD-PNL-UDMR, având 65 de ani și o absență de 10 ani în viața publică.
George Simion, liderul AUR, se află la a doua sa candidatură, după un loc patru în alegerile din 2024. El a intrat în cursa pentru Cotroceni în urma respingerii candidaturii lui Călin Georgescu de către Curtea Constituțională. Sondajele îl indică pe Simion ca favorit.
Elena Lasconi, primar din Câmpulung și președinte al USR, participă pentru a doua oară la alegerile prezidențiale, sărind în finala din noiembrie. Ea se află sub 10% în sondajele curente.
Nicușor Dan, primar al Bucureștiului, își face debutul în competiția prezidențială, anunțându-și intențiile de candidatură după anularea anterioară a alegerilor. El este favorizat să avanseze în turul doi, conform sondajelor.
Victor Ponta, fost primar și șef al PSD, se lansează în această cursă ca independent, fiind pe locul doi în ultimele sondaje de opinie după o carieră marcată de demisia sa din 2015.
Lavinia Șandru, o fostă realizatoare TV și fost coordonator de comunicare al PUSL, are șanse reduse în sondaje, fiind cotată sub 1%.
Silviu Predoiu, fost număr doi al SIE, revine la o candidatură după ce în 2014 s-a clasat pe ultimul loc, având o experiență vastă în domeniul securității naționale.
Cristian Terheș, în al doilea său mandat ca europarlamentar, a obținut 1,04% la alegerile din 2024, având o identitate politică bine definită în cadrul AUR.
Daniel Funeriu, fost ministru al Educației și chimist de profesie, are o carieră diversificată, cu legături în mai multe partide politice.
John-Ion Banu-Muscel, un antreprenor româno-american, își argumentează candidatura prin activitatea sa în domeniul afacerilor și prin inițiativa de a crea Liga Româno-Americană în Florida.
Sebastian Constantin Popescu, președinte al Partidului Noua Românie, este specialist în medicină veterinară și se prezintă ca jurnalist la „ExclusiveNews”.
Ordinea candidaților pe buletinul de vot
Primul tur al alegerilor se va desfășura pe 4 mai, iar al doilea tur pe 18 mai. Candidații vor fi listați pe buletinul de vot în următoarea ordine:
• Poziția 1: GEORGE-NICOLAE SIMION – Alianța pentru Unirea Românilor
• Poziția 2: GEORGE-CRIN-LAURENȚIU ANTONESCU – Alianța Electorală România Înainte
• Poziția 3: ELENA-VALERICA LASCONI – Uniunea Salvați România
• Poziția 4: CRISTIAN-VASILE TERHEȘ – Partidul Național Conservator Român
• Poziția 5: MARCELA-LAVINIA ȘANDRU – Partidul Umanist Social Liberal
• Poziția 6: VICTOR-VIOREL PONTA – candidat independent
• Poziția 7: SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie
• Poziția 8: SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acțiunii Naționale
• Poziția 9: JOHN-ION BANU-MUSCEL – candidat independent
• Poziția 10: PETRU-DANIEL FUNERIU – candidat independent
• Poziția 11: NICUȘOR-DANIEL DAN – candidat independent
Regulile campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale 2025
Începând cu 4 aprilie, candidații sunt obligați să utilizeze exclusiv materiale de promovare electorală, inclusiv afișe și conținut distribuit online, precum și broșuri și pliante.
AEP a transmis că anumite materiale sunt interzise în campania electorală, incluzând:
- utilizarea vehiculelor cu inscripții de campanie sau imagini ale candidaților;
- vehicule care difuzează materiale audio în timpul deplasării sau staționării;
- organizarea de evenimente publice, spectacole sau utilizarea de pavilioane publicitare.
Legea interzice, de asemenea, mesaje discriminatorii și incitarea la ură sau defăimarea pe criterii etnice sau religioase.
Noutăți în campania electorală
AEP a anunțat introducerea unor reguli noi pentru campania electorală, stipulând că toate materialele publicitare trebuie să conțină etichete cu informații de contact pentru partide și candidați.
„În premieră, este esențial ca toate materialele să indice că sunt publicitate politică și să precizeze informații precum adresa de contact a candidatei sau partidelor, inclusiv un cod de identificare pentru mandatarul financiar relevant,” se menționează în comunicatul AEP.