„America nu e singura piață”: Australienii subliniază importanța lor în producția simbolurilor americane

„America nu e singura piață”: Australienii subliniază importanța lor în producția simbolurilor americane
Donald Trump a servit clienții unui restaurant McDonald's din Pennsylvania în timpul unui eveniment de campanie organizat în octombrie anul trecut, cu puțin timp înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, FOTO: Evan Vucci / AP / Profimedia

Noile taxe vamale anunțate miercuri de președintele Donald Trump au avut un impact semnificativ la nivel global, dar, în Australia, un partener major al Statelor Unite în Pacific, crescătorii de vite rămân neînfricați de taxa anunțată pentru produsele din țara lor, afirmând că vor crește pur și simplu prețul cărnii utilizate în hamburgerii americani, conform Reuters.

La o licitație de vite desfășurată joi dimineața în Southern Highlands din Australia, cumpărătorii, mulți dintre ei îmbrăcați ca cowboy-ii americani, au crescut prețurile cu o simplă înclinare a capului, demonstrând că afacerile prosperă.

Potrivit metodei controversate utilizate de administrația Trump pentru stabilirea taxelor vamale pentru majoritatea țărilor, importurile din Australia vor fi supuse unei taxe de 10% la intrarea în Statele Unite. Aceasta este o cotă inferioară comparativ cu cea impusă altor parteneri comerciali importanți, dar Trump a criticat importurile de vită din Australia.

Totuși, fermierii și reprezentații industriei cărnii de vită din Australia au declarat că vor transfera aceste costuri suplimentare către consumatorii americani, ceea ce va duce la scumpirea hamburgerilor și fripturilor.

„Impactul asupra pieței noastre de aici, de astăzi... nu l-am observat”, a spus pentru Reuters Dhugald McDowall, de la agenția de creștere a animalelor „Elders Cleary McDowall” din Moss Vale, situată la aproximativ două ore distanță de Sydney.

„Aceste taxe vamale fac ca produsele destinate Americii să fie considerabil mai scumpe pentru consumatorii lor. Astfel, pe termen scurt, cred că acest aspect ar putea deveni problematic pentru economia Statelor Unite”, a adăugat el.

De ce Trump este deranjat de importurile de carne de vită din Australia

Australia exportă anual carne de vită în valoare record de 4 miliarde de dolari australieni (aproximativ 2,52 miliarde de dolari americani) către SUA, care constituie cea mai mare piață pentru acest produs. Totuși, Australia interzice importurile de carne proaspătă din SUA din 2003, din cauza cazurilor de encefalopatie spongiformă bovină, cunoscută sub denumirea de „boala vacii nebune”, la vitele americane.

Această situație l-a nemulțumit pe Trump, care a declarat joi, în contextul anunțării nivelului taxei vamale pentru Australia, că aceasta „nu acceptă deloc carnea noastră de vită”.

Carnea de vită din Australia este apreciată de lanțurile de fast-food din SUA datorită conținutului său mai redus de grăsime, fiind utilizată frecvent în combinație cu carnea mai grasă din SUA pentru a crea hamburgeri cu un conținut ideal de grăsimi.

Reglementările Departamentului Agriculturii din Statele Unite stipulează că hamburgerii și carnea tocată de vită nu pot avea un conținut de grăsime mai mare de 30%.

Crescătorii australieni anticipează creșteri ale prețurilor pentru americani

Garry Edwards, președintele Cattle Australia, o organizație comercială din branșă, a declarat pentru Reuters că în ultimele săptămâni, producătorii australieni au observat unele fluctuații pe termen scurt în exporturile către SUA, așteptând detalii despre impozitele vamale americane viitoare.

Cu toate acestea, el crede că, în cele din urmă, americanii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru carnea de vită australiană.

„Ei depind complet de carnea noastră de vită hrănită cu iarbă și de segmentul nostru de carne de înaltă calitate, care este finisată cu cereale, pentru a satisface cerințele pieței interne”, explică acesta.

„Nu îmi pot imagina că consumatorul american va fi încântat să plătească mai mult pentru hamburgeri sau fripturi în viitorul apropiat”, a mai adăugat el.

Taxe vamale comparabile pentru toți marii exportatori de carne de vită

Prezența industriei cărnii de vită australiene în lanțul de aprovizionare al industriei fast-food din SUA a fost folosită strategii de negociere de guvernul australian.

Ministrul australian pentru Comerț, Don Farrell, a declarat recent că taxe vamale mai mari pe carne ar putea genera creșterea prețurilor hamburgerilor McDonald's, sprijinul lui Trump pentru acest lanț fiind un aspect central în campania sa.

McDowall remarcă acum că Australia beneficiază de un nivel de taxare identic cu cel aplicat Braziliei – cea mai mare țară exportatoare de carne de vită a lumii – și Argentinei, alături de Australia și Statele Unite, formând cei patru mari exportatori globali de carne de vită.

„Așadar, toți suntem afectați de aceleași 10%, ceea ce înseamnă că, în practică, situația nu se schimbă semnificativ”, a concluzionat el în legătură cu impactul asupra agricultorilor din Australia.

James Fitzpatrick, un fermier prezent la licitația de joi din Moss Vale, a afirmat pentru Reuters că „America nu e singura piață”.

„Există o piață globală în lume”, a subliniat el.

Recomandari
Show Cookie Preferences