JPMorgan: Tarifele impuse de Trump ar putea duce SUA în recesiune

Compania JPMorgan Chase & Co. previzionază o posibilă recesiune a economiei americane în acest an, ca reacție la tarifele anunțate recent de administrația lui Trump, conform unei analize Bloomberg.
„Estimăm o contracție a PIB-ului real din cauza acestor tarife, așa că prognoza noastră s-a ajustat la -0,3% pentru întregul an, în scădere de la 1,3%”, a declarat Michael Feroli, economistul șef al băncii, în cadrul unei note adresate clienților.
„Estimările noastre sugerează că această scădere a activității economice ar putea provoca o creștere a șomajului până la 5,3%”, a adăugat Feroli.
Decizia lui Donald Trump de a impune tarife mai mari asupra partenerilor comerciali ai Statelor Unite a dus indicele S&P 500 la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni, ștergând astfel valoarea de piață cu 5,4 trilioane de dolari în doar două zile de tranzacționare.
Prognoza celor de la JPMorgan a fost susținută de ajustările făcute de alte instituții financiare, care au revizuit previziunile pentru creșterea economică a SUA în urma anunțurilor de tarifare. Barclays Plc a afirmat că se așteaptă la o contracție a PIB-ului în 2025, echivalând astfel cu o recesiune.
Vineri, economiștii de la Citi au ajustat prognoza pentru acest an la doar 0,1%, în timp ce cei de la UBS și-au revizuit estimările de creștere la 0,4%.
„Estimăm că importurile SUA din restul lumii se vor reduce cu peste 20% în următoarele trimestre, revenind la niveluri similare cu cele de dinainte de 1986 ca pondere în PIB”, a declarat economistul șef de la UBS, Jonathan Pingle, într-o notă adresată clienților.
„Previziunea stagflaționistă”
Feroli a anticipat că Rezerva Federală ar putea începe să reducă rata dobânzii de referință în luna iunie, continuând cu reduceri la fiecare întâlnire ulterioară până în luna ianuarie, aducând astfel referința într-un interval de 2,75% – 3%, în scădere de la intervalul actual de 4,25% – 4,5%.
Aceste tăieri ar avea loc în contextul unei creșteri a inflației de bază, estimată la 4,4% până la sfârșitul anului, în creștere față de 2,8%.
„Dacă aceste condiții se vor materializa, previziunea noastră stagflaționară ar putea crea o dilemă pentru factorii de decizie ai Fed”, a menționat Feroli. „Considerăm că, în ciuda slăbiciunilor din piața muncii, o spirală preț-salarii nu se va declanșa.”
Vineri, președintele Fed, Jerome Powell, a observat că „pare că nu este necesar să ne grăbim” cu ajustările ratelor de dobândă. Aceste comentarii au venit după publicarea celui mai recent raport lunar privind ocuparea forței de muncă de la Biroul de Statistică a Muncii, care a subliniat o angajare puternică în martie, împreună cu o ușoară creștere a ratei șomajului, la 4,2%.