„Tatăl” telefonului mobil și viziunea sa asupra viitorului: telefoane sub piele

„Tatăl” telefonului mobil și viziunea sa asupra viitorului: telefoane sub piele
Martin Cooper,. Credit line: Joan Mateu Parra / AP / Profimedia

Pe 3 aprilie 1973, Martin Cooper efectua primul apel telefonic din istorie. Atunci inginer la Motorola, el a realizat această conexiune istorică în timp ce se afla pe Sixth Avenue din New York, sunându-l pe rivalul său, Joel S. Engel, din laboratoarele Bell de la AT&T.

Cooper avea în mână un prototip al dispozitivului ce urma să fie cunoscut sub numele de Motorola DynaTAC 8000x, primul telefon mobil disponibil comercial.

Cuvintele lui Cooper din acest moment crucial nu trebuie să fi fost luate ușor în considerare, având în vedere că numele său va rămâne în cărțile de istorie.

El i-a spus lui Engel: „Te sun doar să văd dacă sunetul ajunge la tine”.

„A fost o tăcere la celălalt capăt al firului”, a povestit Cooper pentru Bloomberg în 2015. „Până în prezent, Joel nu-și amintește acel apel. Și nu-l învinovățesc”, a glumit el.

Născut la Chicago din părinți imigranți evrei din Ucraina, Martin Cooper a servit pe submarinele marinei americane în războiul din Coreea înainte de a se angaja la Motorola, în perioada în care compania devenea lider în industria tranzistorilor.

Inspirat de benzi desenate

Cooper a lucrat la dezvoltarea tehnologiei wireless de ani mulți, când o carte de benzi desenate i-a inspirat o mare idee.

Dick Tracy, un personaj popular din benzile desenate lansate pe 14 octombrie 1931, a devenit un simbol al detecției și tehnologiei futuriste.

Această figură purta un gadget inovator, Wrist Radio, un ceas care îi permitea să comunice cu autoritățile.

Gândindu-se la acest concept, Cooper a încercat să creeze un telefon fără fir, mic și portabil.

El și echipa sa de la Motorola au lansat primul telefon mobil în 1973, un model voluminos cunoscut sub numele de „cărămida”.

Performanțele inițiale ale telefonului mobil

Utilizatorii acestui prim telefon mobil puteau vorbi timp de 35 de minute înainte de a fi nevoie să-l reîncarce, ceea ce dura 10 ore.

După 10 ani de inovații și depășirea dificultăților tehnice și birocratice, Motorola a început să vândă telefonul mobil în 1983, mai subțire și având un preț între 3.500 și 4.000 de dolari.

Astăzi, Cooper anticipează că viitoarea generație va avea telefoane integrate sub piele, amplasate lângă ureche. Aceste dispozitive nu vor necesita încărcare, deoarece „corpul nostru este încărcătorul perfect”, a declarat el pentru CNBC.

„Când mâncăm, corpul nostru generează energie, nu?” a adăugat el, previzionând că aceste gadgeturi vor funcționa cu un consum minim de energie. Diverse startup-uri, cum ar fi Neuralink, dezvoltă tehnologii care vizează conectarea creierului uman cu computere.

Cooper remarcă faptul că smartphone-urile actuale sunt prea complicate, având prea multe aplicații și un design nesatisfăcător pentru ergonomia utilizatorului. „Când răspund la telefon fără căști fără fir, trebuie să-l țin într-un mod inconfortabil”, a explicat el.

El recunoaște că niciodată nu s-ar fi gândit că telefoanele mobile vor deveni laptopuri sau vor integra funcțiile de camerea foto și enciclopedie. „Știam că conexiunea este esențială. Am făcut o glumă spunând că, într-o bună zi, la naștere, fiecărei persoane i se va aloca un număr de telefon, anticipând că toată lumea va avea un telefon mobil.”

După părerea sa, esența inovației constă în a oferi ceea ce își dorește clientul. „Este important să înțelegem profund problema, cine este utilizatorul și cum va beneficia de invenție”, a declarat el într-un interviu recent.

Pe parcursul carierei sale, inclusiv cei 29 de ani petrecuți la Motorola, Cooper a adoptat motto-ul „consumatorul este regele”.

„Trebuie să te pui în pielea utilizatorului”, afirmă el. „Trebuie să devii consumator din toate perspectivele și să înțelegi dificultățile pe care le întâmpină pentru a găsi soluții eficiente.”

Acest proces implică asumarea unor riscuri calculate. Inovatorii învață să depășească obstacolele și să persevereze.

„De fiecare dată când încerci ceva nou, șansele de succes sunt reduse”, explică el. „Am întâlnit mult mai multe eșecuri decât reușite. Dar odată ce trăiești emoția succesului, ești dispus să îți asumi orice risc pentru a repeta acea experiență.”

Recomandari
Show Cookie Preferences