Comune din România cu venituri superioare unor reședințe de județ

Comune din România cu venituri superioare unor reședințe de județ
Comuna Bod, jud Brasov (foto Ramona Georgescu, Dreamstime.com)

Deși sunt oficial comune, multe localități din România înregistrează venituri mai mari decât anumite reședințe de județ.

printre aceste comune se numără Chiajna (Ilfov), Florești (Cluj), Ghiroda (Timiș), Ștefănești (Ilfov), Miroslava (Iași), Giroc (Timiș) și Ariceștii Rahtivani (Prahova). Acestea dispun de venituri proprii considerabil mai mari decât reședința județului Teleorman și orașe turistice cunoscute precum Bușteni sau Predeal.

  • Accesați lista descrescătoare a localităților din România în funcție de veniturile proprii ale Primăriilor (.pdf)

Robert Santa, expert în politici publice și coordonator de cercetare la think-tankul Rethink România, a menționat că „Popești Leordeni va depăși Râmnicu Vâlcea în ceea ce privește populația. De asemenea, proiectată evoluția demografică, România ar putea ajunge la o populație similară cu a Israelului, care era de peste patru ori mai mică in 1992 și, în 1948, avea de 23 de ori mai puțini locuitori decât România.”

Conform afirmațiilor lui Santa, numărul nașterilor în Florești, suburbie a Clujului, care în 1992 avea doar 6.000 de locuitori, a fost comparabil anul trecut cu cel din Brăila, care număra 234.000 de cetățeni în 1992. Dacă acest trend continuă, cele două localități ar putea ajunge la o convergență, deși în 1992 Brăila era 39 de ori mai mare. Aceste discrepanțe sunt dramatice, mai ales pentru că indică o concentrarea a populației în zone diferite față de infrastructură.

Santa subliniază că întreaga infrastructură din România - nu doar cea de transport, ci și cea socială, inclusiv școli, colegii naționale, licee profesionale și spitale - a fost proiectată pe baza populației de la începutul anilor ’90.

Un alt exemplu dramatic este că Popești Leordeni va depăși Râmnicu Vâlcea în ceea ce privește numărul de locuitori. De asemenea, Slobozia Bradului, o comună din Vrancea cu puțin peste 4.000 de locuitori în 1992, are mai multe nașteri decât Deva.

În plus, Miroslava, din Iași, înregistrează un număr mai mare de nașteri decât Reșița, iar Vicovul de Sus, situat la granița județului Suceava cu Ucraina, pare pregătit să depășească Mediașul.

„În conformitate cu tendințele actuale, România va ajunge la o populație similară cu cea a Israelului, care în 1992 avea o populație de peste patru ori mai mică și de 23 de ori mai puțină în 1948”, a adăugat Santa în cadrul unei conferințe la Brașov.

El avertizează că peisajul demografic al României se va schimba semnificativ, amintind că țara noastră era odată caracterizată prin reședințe județene cu un municipiu principal consolidat care oferea un ecosistem educațional (de obicei cu una sau două colegii naționale de prestigiu) și un spital județean.

Florești - localitatea cu cea mai tânără și educată populație din România

Multă lume ar fi tentată să considere că Bucureștiul este localitatea cu cea mai tânără și educată populație. În realitate, comuna Florești, situată lângă Cluj, deține această distincție, conform unui raport recent al Băncii Mondiale. Aceasta analizează aspectele demografice ale județului Cluj și propune perspective pentru viitor.

  • Comuna Florești are cea mai tânără și educată populație din țară. În contrast, unele comune prezintă o populație îmbătrânită, cu un raport de dependență demografică a persoanelor vârstnice ce depășește 50%.
  • Comuna Florești se distinge printr-o populație oficială de 38.257 de locuitori, fiind cea mai populată așezare rurală din România.
  • Rata sporului natural al populației în Florești este de 205 la mie, comparativ cu Cluj-Napoca care are o valoare de 2 la mie. Densitatea populației în Florești este de 628 locuitori/km2, depășind chiar și densitatea unor așezări urbane din județ (cu excepția municipalităților Cluj-Napoca și Câmpia Turzii).

Mai multe detalii se pot găsi aici.

În contrast, localitățile din Mehedinți, Vaslui sau Teleorman înregistrează venituri lunare medii ale Primăriei de aproximativ 40 de lei pe cap de locuitor, valori de peste 20 de ori mai mici decât cele din comunele prospere.

Recomandari
Show Cookie Preferences