Neil Young își exprimă îngrijorarea privind accesul în SUA după criticile aduse lui Trump: „Există riscul de a fi închis”

Neil Young, cunoscutul artist în vârstă de 79 de ani, posesor al cetățeniei americane și canadiene, a vorbit recent despre temerile sale legate de revenirea în Statele Unite după turneul european, din cauza declarațiilor sale împotriva lui Donald Trump, conform unei informații din The Guardian.
„Dacă am un concert în Europa și discut despre Donald Trump, există posibilitatea să fiu unul dintre cei căror acces în America le va fi restricționat sau care vor ajunge în închisoare, fiind nevoit să dorm pe o podea de ciment. Acest lucru se întâmplă tot mai des. Țările au emis noi recomandări pentru cei care revin în America”, a scris Neil Young pe site-ul său, marți.
Cântărețul se va afla în turneu în Europa în luna iunie și iulie, având primele sale concerte pe continent în ultimii șase ani, înainte de a se întoarce în SUA în august.
„Dacă mă întorc din Europa și mi se interzice accesul, nu voi putea cânta în turneul meu din SUA, iar toți cei care au cumpărat bilete nu vor putea asista la concertele mele”, a adăugat el. „Așa stau lucrurile, oameni buni. Dacă exprimi opinii negative despre Trump sau administrația sa, există riscul de a ți se interzice intrarea în SUA, mai ales dacă ești canadian. Iar pentru cei care au dublă cetățenie, ca mine, cine știe? Vom descoperi împreună”, a completat Neil Young.
De-a lungul timpului, Neil Young a fost vocal în criticile la adresa lui Trump. În 2015, el a afirmat că candidatul de atunci la președinție „nu avea permisiunea” de a folosi piesa sa „Rockin ‘In The Free World” în timpul campaniei sale, intentând ulterior o acțiune în justiție pentru a-l împiedica să folosească muzica sa.
„Imaginează-ți cum e să asculți Rockin ‘In The Free World după ce vorbește acest președinte, ca și cum ar fi piesa lui”, spunea el atunci. „Nu am scris-o pentru a fi folosită în acest mod”.
După ce Young a devenit cetățean american în 2020, în timpul primului mandat al lui Trump, a publicat o scrisoare deschisă prin care îl numea pe președinte „o rușine pentru țara mea”.
Măsuri adoptate de guvernul american
Îngrijorările lui Neil Young se aliniază cu recentele incidente în care trupa britanică punk UK Subs și un om de știință francez au fost reținuti și li s-a refuzat intrarea în SUA, ambele părți având opinii competente asupra administrației Trump.
Guvernul a acționat chiar și împotriva studenților activiști străini, de exemplu Rümeysa Öztürk, o tânără din Turcia, doctorandă la Universitatea Tufts din Massachusetts, care a fost reținută pe 25 martie sub acuzația că „susține Hamas”.
Recent, Oscar Arias, fostul președinte costarican și laureat al Premiului Nobel, a dezvăluit că SUA i-au revocat viza de intrare după ce l-a criticat pe președintele american Donald Trump pe rețelele sociale.
Având în vedere că unii cetățeni au fost reținuți timp de săptămâni sau chiar plasați în detenție, mai multe țări europene au actualizat sfaturile de călătorie în SUA.
Danemarca și Finlanda au recomandat „prudență” pentru persoanele transsexuale și non-binare, Germania a reamintit că o viză nu garantizează intrarea în SUA, iar Regatul Unit a avertizat cetățenii de riscul de reținere sau arestare la intrarea în Statele Unite.
Young a concluzionat mesajul său spunând că aceste acte sunt „fără caracter”. „Se pare că cei care se exprimă liber sunt acum expuși unei legi ineficiente a lui Trump, care permite încarcerarea sau reținerea lor, printr-o pedeapsă pentru lipsa de loialitate față de ce?”.
Muzicianul și-a încheiat mesajul pe site-ul său invocând jurământul de credință. "O țară, indivizibilă, cu libertate și drepturi pentru toți", a afirmat el. "Îți aduci aminte de asta? Eu îmi amintesc."
Sursa foto: Dreamstime.com