Verificări asupra militarilor activi în concediu de creștere a copilului care s-au implicat ca mercenari în Congo – MApN te anunță despre descoperirile referitoare la rezerviști

Verificări asupra militarilor activi în concediu de creștere a copilului care s-au implicat ca mercenari în Congo – MApN te anunță despre descoperirile referitoare la rezerviști
Mercenari romani in Congo / Sursă: Captura reportaj TVR

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a inițiat o serie de verificări riguroase pentru a identifica eventualele implicări ale militarilor români ca mercenari în operațiunile militarilor privați din Republica Democrată Congo, după scandalul generat de mercenarul Horațiu Potra. Aceste verificări au început la sfârșitul lunii februarie.

„La sfârșitul lunii februarie, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a ordonat verificări comprehensive în cadrul întregii structuri a Armatei României. Aceste verificări vizează potențialele activități desfășurate de personal activ aflat în suspendare temporară a raporturilor de muncă în cadrul companiilor de securitate private românești, care au operat recent în Republica Democratică Congo. Acestea acoperă toate tipurile de concedii și perioade libere legale pentru personalul MApN”, a transmis Armata.

Verificările au relevat că 466 de militari rezerviști din Ministerul Apărării Naționale au semnat, după ieșirea în rezervă, contracte cu diverse companii de securitate active în R.D. Congo. Acești militari și-au încheiat carierele în urma împlinirii vârstei limite, prin demisie sau din motive medicale.

Militari în concediu de creștere a copilului angajați ca mercenari în Congo

„Conform datelor disponibile până în prezent, nu au fost găsite dovezi că cadre militare active aflate în concediu fără plată, conform art. 14 din Legea nr. 80 din 11 iulie 1995 privind statutul cadrelor militare, ar fi călătorit în R.D. Congo pentru a presta servicii în domeniul securității private”, a declarat ministerul.

„Prin extinderea investigării la alte tipuri de concedii ce implică suspendarea temporară a raporturilor de muncă pentru personalul militar activ, au fost găsiți șapte militari activi – doi subofițeri și cinci soldați profesioniști care, în timp ce se aflau în concediu de creștere a copilului de până la doi ani, au desfășurat, în mod nejustificat, activități în R.D. Congo, între 2023 și începutul anului 2025, ca angajați temporari în companii de securitate”, a transmis MApN.

MApN anunță sesizarea Parchetului

Conform MApN, cercetările efectuate până acum arată că acești militari au încălcat mai multe norme legale, inclusiv părăsirea teritoriului național fără permisiune, desfășurarea de activități în afara îndatoririlor asumate și nerespectarea condițiilor necesare pentru a beneficia de indemnizația pentru creșterea copilului, care se acordă doar în cazul în care solicitantul locuiește în România cu copilul pentru care face solicitarea. Trei din acești militari sunt încă în concediu de creștere a copilului, iar patru s-au întors la unități.

Pentru unul dintre cei șapte militari, cercetările s-au încheiat, Parchetul Militar fiind sesizat, iar pentru celelalte șase cazuri se vor aplica măsuri similare. În același timp, au fost inițiate demersuri disciplinare și administrative, care vor fi finalizate după pronunțarea Parchetului Militar privind natura penală a acestor fapte, conform anunțului instituției.

Militari în rezervă care au activat în Congo reangajați în MApN

De asemenea, MApN a precizat că, în urma unor verificări extinse, a constatat că alți 24 de militari, care și-au încheiat activitatea prin demisie anterior, au lucrat în companii de securitate din Congo și au fost acceptați pentru reîncadrare în instituție în perioada 2023-2024, fiind actualmente încadrați în diferite unități din MApN.

MApN explică faptul că există o bază legală pentru reangajarea lor, stipulând că „în funcție de necesitățile instituției, soldații și gradații profesioniști cu o vechime de cel puțin patru ani, care au fost în rezervă conform articolelor 45 alin. (1) lit. b), e)-g) și i) și care sunt sub 45 de ani, pot fi rechemați în activitate dacă au fost în rezervă mai puțin de patru ani neîntrerupt”.

„Deși rechemarea acestor militari nu generează vulnerabilități semnificative în ceea ce privește securitatea națională, toți fiind plasați în funcții de bază, cu acces minim la informații clasificate, MApN a implementat măsuri suplimentare de verificare și monitorizare pentru fiecare caz, urmând ca măsurile adecvate să fie luate în funcție de rezultate”, a menționat MApN.

În plus, au fost depistate 14 cazuri în care militarii în rezervă, care au activat în R.D. Congo și ulterior au devenit rezerviști voluntari între 2020-2024.

„Ministrul apărării naționale a ordonat clarificarea circumstanțelor și responsabilităților care au permis aceste situații, precum și luarea urgentă a măsurilor necesare pentru prevenirea acestora în viitor”, a conchis MApN.

Articol în curs de actualizare.

Recomandari
Show Cookie Preferences