INTERVIU. „Încă suntem sub influența psihozei colective generate de Călin Georgescu”

Theodor Paleologu critică vehement atât modul de exprimare al lui Gigi Becali cât și pe cel al lui Mihai Neamțu, descriindu-i ca fiind „îmbrăcați ca niște clovni” și susținând idei pe care nu le înțeleg în cadrul unui interviu oferit pentru Contributors.ro.
Paleologu afirmă că actuala criză economică și politică globală va avea consecințe semnificative, iar unele democrații - inclusiv cele în dezvoltare - nu vor supraviețui.
„Rusia se prezintă ca o dictatură evidentă”
„Este foarte probabil ca actuala criză economică să genereze schimbări politice profunde. Consider că aceasta nu este doar o teamă, ci o certitudine. Observăm cum unele democrații nu reușesc să reziste, iar anumite țări au trecut la forme autoritare. Rusia este exemplul cel mai clar de la o tentativă de democrație la o dictatură evidentă.”
„Există evoluții autoritare și în India, Turcia și, în anumite privințe, în Ungaria. Impactul politic al crizei din ultimii ani este evident. Aceasta explică fenomenele populiste și autoritare, inclusiv în cazul lui Trump. Înțelegerea comportamentului lui Trump poate necesita și asistența unor psihologi care să explice fenomenele de psihoză colectivă. La fel cum un psihopat generează o psihoză colectivă, și noi continuăm să trăim în psihoza colectivă generată de Călin Georgescu.”
„Mihai Neamțu își sprijină ideile pe gândirea lui Becali”
„Nu știu dacă ați observat, cu câteva luni în urmă, Mihai Neamțu a postat o imagine pe Facebook în care apărea alături de Gigi Becali, ambii îmbrăcați extravagant. Becali ținea în mână cartea lui Neamțu despre fenomenul Trump, iar Neamțu îl cita pe Becali sugerând că Trump întârzâie venirea Anticristului”, a adăugat Paleologu.
„Astfel, Gigi Becali a propus în context românesc ideea că Trump ar putea fi considerat katechon. Totuși, Becali nu a studiat lucrările lui Schmitt, deși probabil a auzit texte din Sfântul Pavel în biserică, pentru că acestea sunt recitate la fiecare liturghie.”
„Totuși, această viziune este destul de comică. Îi vedem pe cei doi, îmbrăcați în mod extravagant, unul dintre ei proclamând că Trump este katechon. În cartea mea despre Schmitt am realizat o tipologie a katechonului și cred că ne confruntăm acum cu o nouă apariție: katechonul clovnesc sau bufoniul katechontic, dacă doriți,” afirmă Theodor Paleologu.
Călin Georgescu și influența rusă
Sprijinul manifestat de J.D. Vance și Elon Musk față de Călin Georgescu poate reflecta „în fapt o modalitate de a scăpa de România”, consideră Theodor Paleologu.
„Aceasta este, de fapt, o problemă care ne afectează profund, pentru că, Doamne ferește, se conturează o viziune asupra sferei de influență. În plus, eu cred că alegerea unor personaje precum Călin Georgescu sau Simion poate justifica o dezangajare occidentală față de România. Ați ales un astfel de lider? Atunci, treceți în sfera de influență a Rusiei.”
„Consider că sprijinul exprimat de J.D. Vance și Elon Musk pentru Călin Georgescu este un semnal de alarmă, deoarece sugerează o modalitate de a se distanța de România. Astfel, dacă vă îndreptați singuri către această direcție, nu mai putem fi acuzați de nimic,” a concluzionat Paleologu.