În anul anterior, șoferii români au suportat o creștere medie de 12% a costurilor pentru asigurarea RCA, în ciuda plafonării. La finalul anului, prețurile au înregistrat o ușoară scădere – Raport ASF

Potrivit unui raport recent al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), șoferii români, persoane fizice, au plătit cu 12% mai mult pentru polițele RCA în ultimul an, comparativ cu 2023, când Guvernul a instituit plafonarea prețurilor, ca urmare a falimentului Euroins, liderul pieței de asigurări.
Astfel, în medie, persoanele fizice au cheltuit 1054 de lei pe RCA în ultimul an, o creștere față de prima medie de 938 de lei în 2023. De asemenea, firmele au înregistrat o majorare medie de 4% a costurilor RCA în aceeași perioadă.
Raportul ASF nu mai include cifrele de vânzări RCA de la Euroins România, care și-a pierdut autorizația de funcționare la sfârșitul primului trimestru din 2023 din cauza incapacității de a respecta obligațiile financiare pentru cele aproape 3 milioane de asigurări pe care le avea.
Pe întreaga piață, prima medie anualizată pentru RCA a fost de aproximativ 1.271 lei în anul 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 10% față de 2023.
Scăderea medie a prețurilor RCA în ultimul trimestru al anului anterior
Analizele trimestriale arată că media primei RCA anualizate a fost de 1.227 lei în trimestrul IV din 2024, marcând o scădere de 8% comparativ cu trimestrul anterior.
Față de aceeași perioadă a anului anterior, media primei RCA anualizate din trimestrul IV 2024 a crescut cu 6%.
În ultimele trei luni ale anului trecut, persoanele fizice au plătit o medie de 1067 de lei pentru RCA, cu 34 de lei mai puțin (o scădere de 3%) decât în trimestrul precedent, dar cu 82 de lei mai mult comparativ cu ultimul trimestru din 2023.
Plafonarea prețurilor și a comisionului de distribuție RCA va continua până pe 30 iunie 2025
Recent, Guvernul a anunțat prelungirea măsurii de plafonare a prețurilor RCA, inclusiv a comisionului de distribuție, până la 30 iunie 2025.
Această plafonare a fost instituită în primăvara anului 2023, ca răspuns la falimentul Euroins, stabilind limitarea prețurilor RCA la tarifele maxime practicate de fiecare asigurător la data de 28 februarie 2023.
De asemenea, comisioanele de distribuție pentru contractele RCA au fost restricționate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli.
De-a lungul timpului, această măsură a fost prelungită, cu o singură ajustare: începând cu 1 ianuarie 2024, Guvernul a permis o majorare de 6,8% a acestor tarife plafonate, pentru a se alinia cu prognoza ratei inflației publicată de Banca Națională a României.
Explicații despre scumpirea RCA, deși modul de calcul a fost înghețat – opiniile șefului ASF
Sorin Mititelu, vicepreședinte al sectorului de asigurări din ASF, a declarat la finalul anului trecut că nu au fost identificate modificări în modul de calcul al prețurilor RCA, care a fost înghețat din primăvara anului 2023. Totuși, prețurile au crescut.
El a explicat că această creștere s-a datorat schimbărilor în datele necesare pentru formula de calcul, cum ar fi vârsta șoferului și a vehiculului, care se modifică odată cu reînnoirea poliței. De asemenea, unii asigurători iau în considerare și culoarea sau marca maşinii, un aspect considerat anormal și care urmează să fie corectat.
Un alt factor care a contribuit la creșterea prețurilor este ajustarea de 6,8% permisă de Guvern, începând cu luna ianuarie 2024, pentru a reflecta rata inflației.