Brokerii de asigurări nu vor plăti temporar taxa pe veniturile din vânzările RCA. Reacția liderului din domeniu: Suntem cei mai afectați de plafonarea tarifelor.

Brokerii de asigurări nu vor plăti temporar taxa pe veniturile din vânzările RCA. Reacția liderului din domeniu: Suntem cei mai afectați de plafonarea tarifelor.
Broker de asigurare / Foto: Pattanaphong Khuankaew / Dreamstime.com

În primul trimestru al acestui an, brokerii de asigurări nu vor mai achita taxa de 0,1% pe veniturile din comisioanele obținute din vânzarea asigurărilor auto obligatorii RCA, datorată Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Această decizie a fost propusă de ASF și vine ca răspuns la solicitarea UNSICAR, organizația care reprezintă brokerii de asigurări, în contextul prelungirii plafonării comisionului de distribuție, conform afirmațiilor lui Dorel Duță, președintele Uniunii.

Proiectul legislativ este în prezent în dezbatere publică și se așteaptă să fie adoptat în curând.

  • „În trim. 1 2024, UNSICAR a cerut ASF scutirea de la plata taxei pe funcționare pentru clasa 10 RCA, având în vedere prelungirea plafonării comisionului de distribuție. ASF a pus în dezbatere publică o modificare a Regulamentului privind veniturile ASF, preconizând scutirea pentru primul trimestru. Dată fiind că plafonarea a fost extinsă până la 30.06.2025, UNSICAR a propus o actualizare a proiectului în dezbatere pentru a include și Trimestrul 2 din acest an,” a explicat Dorel Duță.

Impactul financiar al măsurii

Astfel, brokerii nu vor mai trebui să achite taxa de 0,1% din veniturile lor provenite din vânzări de polițe RCA, o contribuție care este plătită trimestrial.

  • „Dacă analizăm impactul, veniturile din RCA pentru semestrul 1 2024 s-au ridicat la 400.103.077 lei, ceea ce înseamnă că brokerii au păstrat 400.103 lei după plata taxei de 0,1%. Nu este o sumă mare, dar orice măsură care sprijină brokerii este binevenită, având în vedere că noi am fost cei mai afectați de această plafonare. Comparativ, tarifele primesc o înghețare la o dată precedentă, în timp ce brokerii au avut o plafonare fixă,” a adăugat Dorel Duță.

Anterior, o măsură similară de suspendare a plății contribuțiilor a fost adoptată pentru o perioadă de 6 luni, imediat după falimentul Euroins în primăvara anului 2023.

În 2022, aceste contribuții au fost achitate atât de brokeri, cât și de asigurători.

Prelungirea plafonării prețurilor și comisionului RCA până la 30 iunie 2025

De asemenea, reamintim că Guvernul a decis recent prelungirea plafonării prețurilor RCA și a comisionului de distribuție asociat acestor asigurări până la 30 iunie 2025.

Această măsură a fost introdusă în primăvara anului 2023, ca reacție la falimentul Euroins, liderul pieței RCA. Statul a decis să mențină prețurile RCA la nivelul celor maxime afișate de fiecare asigurător în data de 28 februarie 2023.

De asemenea, comisioanele de distribuție pentru contractele RCA au fost limitate la un maxim de 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.

Această măsură a fost constant prelungită, cu o singură excepție: începând cu 1 ianuarie 2024, Guvernul a permis asigurătorilor o majorare de 6,8% a tarifelor plafonate, pentru a le corela cu prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024, publicată de Banca Națională a României.

Sursa foto: Pattanaphong Khuankaew / Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences