Autoritățile de la Tiraspol propun restricții sporite pentru jurnaliștii străini pentru a evita „opiniile distructive”

Autoritățile de la Tiraspol propun restricții sporite pentru jurnaliștii străini pentru a evita „opiniile distructive”
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Dreamstime.com

Jurnaliștii străini, inclusiv cei care activează în dreapta Nistrului, se confruntă cu riscul unor sancțiuni administrative din partea autorităților nerecunoscute de la Tiraspol, în cazul în care încearcă să filmeze sau să fotografieze în regiunea transnistreană fără acreditare oficială.

Un proiect de lege în acest sens a fost trimis spre aprobat la Sovietul Suprem de la Tiraspol, care este autoproclamatul „parlament” al regiunii separatiste. Inițiativa prevede amenzi de până la 160 de lei moldovenești (aproximativ 41 RON) pentru persoanele fizice și între 300 și 800 de lei (aproximativ 77 până la 205 RON) pentru cei care dețin funcții de răspundere. Acest text legislativ îi vizează atât pe jurnaliștii freelanceri, cât și pe cei angajați.

Administrația de la Tiraspol își justifică această propunere prin necesitatea de a „combate dezinformarea” și de a „preveni opiniile distructive” în raport cu structurile regiunii nerecunoscute. În nota justificativă a acestui document se evidențiază că jurnaliștii neacreditați ar putea urmări interese străine și ar putea răspândi informații care afectează încrederea publicului în „structurile transnistrene”.

Pentru a accesa regiunea transnistreană, jurnaliștii din dreapta Nistrului, adică din teritoriul controlat de autoritățile moldovenești, trebuie să depună o cerere către un organ al așa-zisului „minister al digitalizării” de la Tiraspol. Aceasta trebuie să conțină datele personale ale jurnalistului, informații despre redacție, scopul filmărilor și perioada în care jurnalistul și colegii săi vor fi prezenți în regiune.

“Cererea trebuie depusă cu cel puțin 30 de zile înainte de data de început a acreditării specificată”, conform regulamentului impus, cu excepția cazului în care se face o solicitare motivată pentru o reducere a acestui termen.

Regulamentul mai stipulează că, în cazul în care un jurnalist independent dintr-o țară străină solicită acreditarea, „organul executiv al mass-media din Republica Moldovenească Transnistreană” poate solicita informații suplimentare despre activitatea jurnalistului, inclusiv exemple de lucrări publicate în ultimii trei ani.

Astfel, evaluarea acestor solicitări poate dura un timp îndelungat. În plus, de la declanșarea conflictului din Ucraina, în februarie 2022, și sub impunerea unui „regim de alertă antiteroristă” de către administrația separatistă, mai mulți jurnaliști au fost refuzați pentru acreditare, motivându-se prin „măsuri de securitate”.

În cazul în care un jurnalist ajunge în regiunea transnistreană fără acreditare, acesta riscă să fie întors de la un punct de control la intrarea în regiune. Dacă, totuși, reușește să pătrunde ca persoană fizică și să înceapă filmările, el poate fi reținut de „miliția” transnistreană.

Restricții impuse la Tiraspol

Acest „proiect de lege” se încadrează într-un context mai amplu de măsuri ilegale pentru restricționarea jurnaliștilor din Republica Moldova și corespondenților internaționali.

Conform „codului contravențional” din regiunea transnistreană, orice încălcare a „regulilor de acces” în zonă, inclusiv ocolirea punctelor de control ilegale, poate atrage amenzi de până la 1600 de lei moldovenești (aproximativ 410 RON) și/sau detenție provizorie în centrele de detenție controlate de autoritățile locale, precum și expulzarea forțată din regiune.

De la începutul anului 2025, autoritățile de la Tiraspol au adoptat mai multe măsuri restrictive. Printre acestea se numără inițiativa din 23 ianuarie, care propune sancții penale pentru persoanele care colectează, stochează sau transmit date personale sau informații „clasificate” către autorități externe. Această inițiativă are asemănări cu regimul „agenților străini” din Federația Rusă, permițându-le autorităților să vizeze persoanele care exprimă opinii critice la adresa puterii.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences