„Lăsați-le să bombardeze Kremlinul”: Anumite voci din Rusia susțin atacurile ucrainene cu drone asupra Moscovei, conform apelurilor interceptate de serviciul de informații militare de la Kiev

Persoanele care locuiesc în regiunile rusești de frontieră cu Ucraina aparent sărbătoresc recentele atacuri cu drone asupra capitalei ruse, afirmând că cei din Moscova „își trăiesc viața fără grijă”, a raportat serviciul ucrainean de informații militare (HUR) pe 29-31 martie, conform The Kyiv Independent.
Pe 11 martie, Ucraina a efectuat cel mai amplu atac cu drone asupra Moscovei în cadrul acestui conflict. În primele ore ale zilei, 74 de drone au fost doborâte în apropierea capitalei.
Regiunile ruse de graniță, precum Belgorod și Briansk, sunt frecvent ținte ale atacurilor, având în vedere că aceastea sunt folosite de forțele ruse pentru a lansa bombardamente cu rachete și drone asupra orașelor din Ucraina.
Reacții la atac: „Oamenii săraci suferă, iar Moscova cântă și dansează”
Apelurile interceptate de HUR sugerează că unii ruși din regiunile afectate salută vestea despre atacurile asupra Moscovei, considerând-o o oportunitate pentru cei din capitală de a experimenta efectele războiului la care sunt expuși.
„Noi putem fi bombardați, dar regiunea Moscova nu? Lăsați-i pe cei din capitală să suporte consecințele!”, a declarat o femeie din Briansk într-un apel interceptat publicat pe 29 martie.
„Ei își trăiesc viața fără teamă, fără a fi conștienți de ceea ce se întâmplă. Să simtă și ei puțină frică”, a răspuns interlocutorul.
O altă femeie din Belgorod a spus că a fost deranjată de dronele care zburau spre Moscova, conform unui apel interceptat pe 30 martie.
„Ar fi trebuit să țintească direct Moscova pentru a-i determina să reacționeze”, a adăugat aceasta, continuând cu: „Altfel, oamenii nevoiași suferă, iar Moscova se distrează”.
„Dacă nu iau măsuri de apărare, ne vom confrunta cu probleme serioase”, a încheiat ea.
Într-o altă interceptare din 31 martie, doi bărbați din Belgorod discutau despre nefuncționarea televizoarelor lor, pe motiv că ar putea fi cauzată de contramăsuri de război electronic împotriva dronelor ucrainene.
„Ei bine, au fost 50 de drone, conform informațiilor de astăzi. Lăsați-le să bombardeze Kremlinul”, a spus unul dintre ei.
„Lasă-le să continue. Să le fie permis (să bombardeze)”, a replicat celălalt.
The Kyiv Independent precizează că nu a validat autenticitatea apelurilor interceptate de serviciile de spionaj ucrainene.
Noua dronă ucraineană cu rază de acțiune de 3.000 de kilometri
Kievul utilizează drone cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în teritoriul rusesc, țintind infrastructura militară precum aerodromuri, rafinării de petrol și centre logistice, iar arsenalul Ucrainei se va extinde după ce luna trecută s-a anunțat că o nouă variantă de dronă a finalizat cu succes testele, având cea mai mare rază de acțiune din dotare.
„Drona noastră cu rază de acțiune de 3.000 de kilometri a trecut testele”, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în cadrul unui discurs adresat națiunii pe 17 martie.
Deși autoritățile ucrainene nu au oferit detalii suplimentare, această rază de acțiune extinde semnificativ zona teritorială din Rusia vulnerabilă la atacurile acestor aeronave fără pilot.
Federico Borsari, de la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), a declarat pentru Kyiv Independent că noua dronă ar putea avea o structură cu aripă fixă și un motor turboreactor.
Aceasta este „similară cu o rachetă de croazieră ieftină”, a adăugat el.
Dacă Borsari are dreptate, drona ar reprezenta o variantă îmbunătățită a dronei-rachetă ucrainene Palianița, dezvăluită anul trecut și care se presupune că are o rază de acțiune între 500 și 700 de kilometri.
Fabian Hoffmann, expert în apărare și cercetător doctoral la Universitatea din Oslo, a menționat pentru publicația din Ucraina că o rază de acțiune mai mare va permite Kievului să își extindă semnificativ campania de atacuri cu drone, iar țintele vor rămâne similare.
„Mai multe infrastructuri critice, rafinării de petrol, instalații de procesare a petrolului”, a spus el, adăugând: „De asemenea, facilitățile de producție pentru diverse tipuri de echipamente aflate pe teritoriul rus care probabil nu erau accesibile anterior sistemelor de drone”.