O schimbare semnificativă în abordările administrației Trump, în contextul negocierilor cu Rusia

O schimbare semnificativă în abordările administrației Trump, în contextul negocierilor cu Rusia
Război în Ucraina, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

În ultimele zile, oficiali de rang înalt din administrația președintelui Donald Trump au analizat posibilitatea ca Statele Unite să nu reușească să finalizeze un acord de pace în Ucraina în lunile următoare, formulând noi strategii pentru a exercita presiuni asupra atât a Kievului, cât și a Moscovei, conform unei analize Reuters.

La începutul mandatului, Trump și consilierii săi și-au propus ca un armistițiu total în Ucraina să fie realizat până în aprilie sau mai.

Scopul era de a negocia un acord de pace durabil în perioada imediat următoare.

În prezent, însă, nu există perspective imediate pentru un acord, a declarat sursa citată de Reuters, indicând că conflictul ce durează de mai bine de trei ani ar putea continua, iar Ucraina va necesita un suport suplimentar din partea Occidentului pentru desfășurarea operațiunilor sale militare.

O asemenea evoluție ar constitui un eșec pentru Trump, care se consideră un negociator competenț și a promis repetat o rezolvare rapidă a conflictului, ce a dus deja la zeci de mii de decese și care riscă să atragă NATO într-un război cu Rusia.

Dezvoltări recente în deliberările interne ale administrației americane

Pe parcursul mai multor săptămâni, oficiali seniori din SUA au criticat, în privat, modul în care Kievul abordează negocierile și oferă o rezistență acordului cu Washingtonul privind exploatarea mineralelor rare și continuarea discuțiilor de pace.

Recent, sursele au indicat că Moscova ar fi provocat o creștere a frustrărilor în administrația americană.

În cadrul mai multor întâlniri și discuții telefonice desfășurate în weekendul recent, oficiali din Casa Albă și Departamentul de Stat au convenit că președintele rus Vladimir Putin se opune inițiativelor Washingtonului de a ajunge la un acord de pace stabil și au deliberat asupra posibilelor sancțiuni economice sau diplomatice ce ar putea determina Rusia să se alinieze unui acord.

Dezvoltările recente reflectă o schimbare în perspectiva administrației americane asupra intențiilor Moscovei de a negocia.

Deși Trump a avut încredere în Putin și a exprimat certitudinea că acesta este dedicat păcii, în ultimele zile, Casa Albă a devenit mai sceptică față de intențiile președintelui rus, în ciuda faptului că Trump continuă să susțină public că Putin vrea să încheie conflictul.

Detaliile referitoare la planurile exacte ale administrației americane de a exercita presiuni asupra Moscovei nu sunt clare, însă un oficial de rang înalt a menționat că se evaluează în continuare posibilitatea impunerii de tarife și sancțiuni adiționale.

Furia față de negocierile cu Rusia crește

Duminică, Trump a comunicat pentru NBC News că a fost "furios" după ce Putin a contestat credibilitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, avansând ideea că SUA ar putea impune taxe suplimentare de 25-50% țărilor care achiziționează petrol rusesc.

Într-o întâlnire cu miniștrii de externe din țările baltice săptămâna trecută, secretarul de stat american Marco Rubio a afirmat că pacea în Ucraina este incertă și că se află încă la distanță de realizarea unui acord, conform unui rezumat al discuțiilor.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, James Hewitt, a declarat că există "o frustrare profundă" în cadrul negocierilor cu partea rusă.

"Președintele Trump a transmis clar că ar putea considera impunerea de sancțiuni secundare asupra tuturor petrolului venit din Rusia dacă aceștia nu sunt serioși în privința soluționării pașnice a conflictului", a adăugat Hewitt.

Departamentul de Stat american nu a oferit un răspuns la solicitarea Reuters de comentarii, la fel ca și ambasadele Rusiei și Ucrainei din Washington.

Poziția Moscovei cu privire la propunerile SUA

Mesajul din partea Moscovei a devenit clar marți.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova nu poate accepta propunerile actuale ale SUA pentru încheierea conflictului, deoarece acestea nu abordează aspectele care, conform Kremlinului, au stat la baza războiului.

Analiștii și funcționarii din serviciile de informații din Europa și America au avertizat că este puțin probabil ca Putin să negocieze de bună credință încheierea războiului în Ucraina atâta timp cât consideră că Rusia are un avantaj pe câmpul de luptă.

După preluarea mandatului de către Trump în ianuarie, consilierii săi erau optimiști că trei ani de sancțiuni împotriva Rusiei - și perspectiva relaxării sau întăririi presiunii economice - ar putea aduce Moscova mai aproape de un acord.

Însă, în prezent, mulți dintre aceștia, inclusiv Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și generalul Keith Kellogg, emisarul administrației pentru Ucraina, se întreabă în ce măsură Putin poate fi influențat fără concesii esențiale din partea SUA și Europei, în special în relația cu acțiunile lor militare din regiune.

Demandă maximă din partea lui Putin

În ultimele luni, Washingtonul a exercitat presiuni asupra Kievului, fiind mai receptiv la unele dintre pozițiile de politică externă ale Moscovei. Totuși, Putin a formulat cereri considerate "maximaliste", care sunt improbabile să fie acceptate de SUA, Ucraina sau Europa.

Moscova cere în principal ca SUA și NATO să-și reducă activitățile militare în Europa, în special în țările limitrofe Rusiei, și ca nicio forță de menținere a păcii să nu fie desfășurată în Ucraina în cadrul unui potențial acord.

Un oficial american a menționat că, deși Casa Albă continuă să examineze impunerea de noi tarife și sancțiuni, este puțin probabil ca Rusia să suporte efectele acestor restricții economice.

Trump a reiterat frustrarea față de Ucraina, acuzându-l pe Zelenski că încearcă să renunțe la acordul privind mineralele rare. "Dacă continuă să se retragă din acordul pentru mineral, vor avea probleme serioase", a afirmat Trump duminică.

Un alt oficial american a menționat că administratia ia în considerare modificări în unele aspecte ale acordului propus, pentru a-l face mai atractiv pentru interesele economice ale Kievului.

În ultimele zile, oficialii americani au încercat să negocieze o încetare a focului pentru infrastructura energetică, precum și în Marea Neagră. Discuțiile în acel sens nu au fost încă implementate.

În ciuda acordului inițial pentru o suspendare a ostilităților în sectorul energetic, Ucraina și Rusia au continuat să se atace reciproc. Deși Kievul a declarat că își manifestă disponibilitatea pentru un acord în Marea Neagră, oficialii ruși au menționat că Moscova necesită mai întâi restabilirea accesului la anumite piețe comerciale și sisteme de plată.

Recomandari
Show Cookie Preferences