Petre Roman, reacție după trimiterea în judecată în cazul Mineriadei: „Este o prostie totală”

Fostul premier Petre Roman a comentat miercuri faptul că a fost trimis în judecată în legătură cu dosarul Mineriadei, alături de Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma, acuzat de infracțiuni contra umanității. El a catalogat această acuzație drept total nejustificată, neîntemeiată și nesusținută juridic.
Roman a subliniat că se referă la situația personală și acțiunile sale, aducând argumente în fața procurorului. El consideră că acuzațiile aduse sunt necorespunzătoare, fiind create pe o bază absurdă.
El a explicat că, în calitate de prim-ministru, a acționat pentru restabilirea ordinii publice pe Bulevardul Magheru, unde circulația fusese blocată timp de aproape trei luni, în urma alegerilor transparente din România, care au marcat începutul democrației.
Petre Roman a menționat că acuzația de infracțiuni contra umanității este "extrem de ciudată", având în vedere că de-a lungul anilor, Curtea Internațională de Justiție a abordat doar câteva cazuri foarte grave de acest gen, exprimându-și opinia că încadrarea juridică este "absurdă și ilegală".
„O acuzație absurdă”
Roman a întrebat cum ar putea fi considerată o operațiune de menținere a ordinii publice ca o formă de represiune, considerând că această clasificare este lipsită de fundament. A menționat că infracțiunile împotriva umanității fac referire la fapte severe, cum ar fi genocidul.
El a reiterat că încadrarea este atât absurdă, cât și ilegală, subliniind faptul că infracțiunea în cauză nu era chiar definită la vremea respectivă.
Fostul premier a declarat că pentru el, această acuzație "nu conduce nicăieri".
„Am încredere că, la fel ca prima dată, instanța va respinge întregul caz, având la bază motivele pe care le-am expus. Aș putea aduce și alte argumente în favoarea mea, dar consider că acestea sunt cele mai relevante", a adăugat Roman.
Roman a estimat că această trimitere în judecată nu are relevanță legală în prezent.
„Nu are nicio relevanță juridică. De asemenea, trebuie să subliniez că protestul de atunci, având loc după alegerile libere, era considerat un process democratic avansat”, a spus Roman.
El a sugerat că poate există lideri politici din prezent care ar dori să își ascundă greșelile prin această acțiune, fără să facă o acuzație directă în acest sens.
Roman a menționat că distanța în timp diminuază semnificația legală a acestei trimiteri în judecată.
„E o prostie totală”
Fostul premier a declarat cu regret că sunt lideri politici care au eșuat, iar din aceasta au derivat probleme importante pentru societatea românească.
Întrebat despre relevanța demersului procurorilor, având în vedere suferințele unor persoane din trecut, Roman a răspuns că fiecare individ are dreptul de a căuta justiția într-un stat de drept.
„În 21 decembrie, am fost dispus să-mi dau viața pentru dreptate. Totuși, justiția trebuie să ia în considerare faptele și circumstanțele reale”, a afirmat Roman.
El a subliniat că acuzația de apartenență la un grup organizat este, în cazul lui, "o prostie totală", adăugând că nu a fost implicat în niciun astfel de grup.
Roman a explicat că, la vremea respectivă, avea responsabilități legate de menținerea ordinii publice.
„Cei aproape 200 de protestatari care blocau circulația afectau viața bucureștenilor. De exemplu, după un cutremur puternic, salvările nu puteau trece din cauza acestora”, a explicat el. "Era datoria mea ca prim-ministru să acționez pentru a restabili ordinea, ceea ce este o procedură standard, nu o acțiune represivă".
Dosarul Mineriadei, pe masa ICCJ
Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma au fost trimiși în judecată în contextul Dosarului „Mineriada din 13-15 iunie 1990” pentru infracțiuni contra umanității.
Potrivit anchetatorilor, cei care ocupau funcții de conducere în acea perioadă, au inițiat o politică de represiune împotriva civililor, rezultând în moartea a patru persoane și rănirea a peste 1300.
Protestele din Piața Universității au început pe 22 aprilie 1990 și s-au desfășurat până pe 13 iunie 1990, având drept scop contestarea puterii nou instaurate.
Iliescu, Roman și alții au orchestrat un atac asupra manifestanților, care servea drept pretext pentru o acțiune represivă împotriva liderilor de opinie și a persoanelor opozante, folosind o comunicare manipulatorie pentru a spori teama față de protestatari.
Această acțiune a necesitat un mobil important de susținători care au acționat de bunăvoie sau sub influența manipulării, conform procurorilor.
În concluzie, cercetările indică deja implicarea lui Iliescu, Roman, Voican-Voiculescu și Măgureanu în planificarea și orchestrarea atacului, evidențiind un grup format din diverse tipuri de autorități care a coordonat infracțiunile.
Probele demonstrează că Iliescu, Roman și ceilalți au avut un rol central, organizând acțiunile prin intermediul altor persoane care nu erau parte din planul inițial.