Dezastrul de la Smolensk: Procurorii polonezi solicită arestarea a 43 de experți ruși acuzați de falsificarea rapoartelor medico-legale

Procurorii polonezi, care investighează tragedia de la Smolensk în urma căreia au murit fostul președinte Lech Kaczynski și întregul comandament militar al Poloniei, planifică să depună o cerere pentru arestarea a 43 de experți criminaliști din Rusia. Aceștia sunt acuzați de falsificarea rapoartelor medico-legale după autopsiile victimelor, conform informațiilor publicate de agenția PAP din Polonia.
Krzysztof Schwartz, liderul echipei de anchetă nr. 1 de la Parchetul Național din Varșovia, a declarat: „Investigarea declarațiilor false ale geneticienilor și experților criminaliști ruși reprezintă una dintre procedurile esențiale în cazul dezastrului de la Smolensk. Am constatat fără echivoc că rapoartele medico-legale întocmite de medicii ruși pentru cercetarea accidentului aviatic polonez conțin numeroase informații false.”
Echipa condusă de Schwartz efectuează șase anchete distincte legate de accidentul aerian din 10 aprilie 2010, când un avion guvernamental polonez, cu 96 de persoane la bord, s-a prăbușit în apropierea aerodromului militar Smolensk-Nord din Rusia.
Accidentul a rezultat în pierderea cuplului prezidențial Lech și Maria Kaczynski, a întregului șefat militar polonez și a unei părți semnificative a elitei politice a Poloniei, care călătorea pentru a participa la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, un act brutal în care peste 22.000 de prizonieri de război polonezi au fost executați de Uniunea Sovietică.
Declarațiile procurorilor polonezi referitoare la documentele rusești eronate
Procurorul Schwartz a informat că echipa de anchetă a decis să formuleze acuzații împotriva celor 43 de experți ruși în legătură cu 61 de autopsii ale victimelor disasterului de la Smolensk.
Informațiile false din concluziile emise de partea rusă au acoperit diverse aspecte, incluzând absența detalii privind trăsăturile de identificare ale victimelor, vătămări corporale semnificative, dar și descrieri eronate ale organelor și vătămărilor care nu erau prezente în anumite cazuri.
„În urma analizei rapoartelor acestor expertize medico-legale, care au un format diferit în Rusia față de Polonia, am depistat încălcări grave în peste 60 de expertize, care în opinia noastră constituie indicii ale unei infracțiuni”, a subliniat procurorul polonez.
De asemenea, el a adăugat că nu este clar dacă documentele legale au fost falsificate intenționat sau dacă informațiile eronate au fost incluse din „lene” sau „incompetență”.
„Cu siguranță, aceste documente au fost elaborate într-o asemenea manieră, unele chiar prin tehnica de copiere și inserare (copy-paste). Este posibil să fi abordat aceste lucruri într-un mod tipic rusesc – cu indiferență”, a afirmat Schwartz.
Cererea de arestare a criminaliștilor ruși necesită aprobarea instanței din Polonia
Procurorul a menționat că Polonia a solicitat Rusiei asistență juridică pentru că expertiza criminaliștilor ruși, însă Moscova a refuzat această solicitare.
„Prin urmare, vom depune o cerere la instanță pentru un mandat de arestare, esențial pentru a-i include pe lista internațională a celor vizați de mandate de arestare”, a adăugat procurorul.
În 2011, comisia guvernamentală poloneză care a investigat cauzele accidentului și Comitetul de aviație interstatală din Moscova au concluzionat că tragedia a fost generată în principal de erorile piloților polonezi.
Totuși, comisia poloneză a atribuit o parte semnificativă din responsabilitate controlorilor ruși de trafic aerian de la aerodromul Smolensk-Nord, care au furnizat informații parțial eronate echipajului și nu au prevenit avionul Tu-154M să încerce aterizarea, în ciuda condițiilor de vreme nefavorabile.
Dezastrul de la Smolensk a generat dispute politice în Polonia
După ce partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), condus de Jarosław Kaczynski, fratele geamăn al lui Lech Kaczynski, a preluat puterea în Polonia în 2015, noul guvern a anulat raportul din 2011 pe motiv că era ilegitim. În februarie 2016, Polonia a reluat ancheta privind dezastrul de la Smolensk.
Desde atunci, rămășițele tuturor victimelor accidentului au fost exhumate, iar toate înregistrările din cutia neagră și rămășițele avionului prăbușit au fost supuse analizelor pentru detectarea explozivilor. Probe din materialele obținute au fost trimise la laboratoare internaționale pentru a verifica prezența reziduurilor explozive.
Partidul de guvernământ PiS a acuzat în repetate rânduri partea rusă pentru acest accident, sugerând implicarea posibilă a autorităților ruse. În plus, guvernul a atribuit neglijență membrilor guvernului fostului premier Donald Tusk, ai căror acțiuni ar fi putut contribui la tragedie.
După ce Coaliția Civică a lui Tusk a revenit la putere în Polonia, activitatea comisiei guvernamentale anterioare a fost încheiată și a fost inițiată o investigație privind gestionarea defectuoasă a fondurilor de către comisie și posibilitatea falsificării probelor în cazul dezastrului. De asemenea, guvernul actual a restabilit legitimitatea raportului din 2011 cu privire la accident.