„Carpathian Vipers” – Patru avioane F-16 ale României au început misiuni de poliție aeriană în țările Baltice

Un detașament din cadrul Forțelor Aeriene Române, denumit „Carpathian Vipers”, a început să efectueze luni o misiune extinsă de poliție aeriană în Lituania, care va dura patru luni.
Ceremonia oficială de inaugurare a misiunii a avut loc la baza aeriană Šiauliai, fiind prezidată de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, alături de oficiali militari din Lituania, Polonia, Italia și Franța, conform informațiilor furnizate de MApN.
Detașamentul „Carpathian Vipers”, compus din aproximativ 100 de militari și patru avioane F-16 Fighting Falcon, va desfășura acțiuni împreună cu Forțele Aeriene Poloneze în perioada aprilie-iulie 2025.
„Prezența unităților NATO în afara granițelor naționale este consolidată prin forțele aliate multidomeniu și prin exercițiile comune. Aceste acțiuni ne întăresc apărarea și asigură libertatea și securitatea în spațiul euro-atlantic”, a declarat șeful Statului Major al Apărării.
În cadrul întâlnirii cu omologul lituanian, generalul Raimundas Vaikšnoras, cei doi lideri au discutat despre unitatea și coeziunea NATO ca reacție la provocările comune, inclusiv colaborarea în instruirea piloților de F-16, România având capacitatea de a oferi facilități prin Centrul European de Instruire pentru acest tip de avioane, conform MApN.
Generalul Vaikšnoras a exprimat recunoștință pentru contribuția României la apărarea spațiului aerian aliat și a abordat preocupări comune, inclusiv sprijinul oferit de ambele țări pentru Armata Națională a Republicii Moldova, în contextul întăririi capacităților de apărare.
A treia desfășurare a avioanelor de vânătoare românești în țările Baltice
Aceasta nu este prima misiune de poliție aeriană desfășurată de Forțele Aeriene Române (ROAF) în Lituania. În 2023, un detașament „Carpathian Vipers” a operat în misiuni alături de partenerii portughezi între aprilie și iulie. La întoarcerea în România, comandantul detașamentului menționa provocările întâmpinate în cadrul misiunii.
În 2007, România a desfășurat, de asemenea, patru avioane MiG-21 LanceR pentru o misiune asemănătoare în țările Baltice.
Din 2004, odată cu aderarea Estoniei, Letoniei și Lituaniei la NATO, aliații au început operațiunile de poliție aeriană de la baza lituaniană Šiauliai. După invazia Rusiei în Crimeea, aceste misiuni s-au extins din baza aeriană Ämari, Estonia, ca parte a eforturilor NATO de asigurare pentru aliații din est.
Avioanele de vânătoare implicate în misiunea NATO de poliție aeriană în Marea Baltică sunt frecvent scoase pentru a identifica vizual aeronavele Forțelor Aeriene Ruse. Activitățile aeriene ale acestora sunt influențate de poziția geografică a enclavei Kaliningrad, cu zboruri regulate între Rusia continentală și Kaliningrad. Deseori, aceste aeronave zboară aproape de spațiul aerian NATO fără a utiliza transpondere, fără a comunica cu controlorii de trafic aerian sau fără a depune un plan de zbor.