Declin semnificativ al vânzărilor Tesla în Europa din cauza protestelor îndreptate împotriva lui Elon Musk

Declin semnificativ al vânzărilor Tesla în Europa din cauza protestelor îndreptate împotriva lui Elon Musk
Fotografie ilustrativă - Showroom al companiei Tesla în Amsterdam, 23 octombrie 2019. Sursa foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Vânzările Tesla au înregistrat o nouă scădere în martie pe piețele importante din Europa, conform datelor publicate marți, ceea ce indică o respingere tot mai evidentă a mărcii de către consumatori, conform unei știri din Reuters.

Această micșorare vine pe fondul creșterii concurenței din partea producătorilor chinezi și al protestelor legate de opiniile politice exprimate de Elon Musk.

În Franța și Suedia, vânzările de automobile Tesla au scăzut pentru a treia lună la rând, atingând celui mai scăzut nivel trimestrial din 2021.

Quentin Willson, fondatorul organizației britanice FairCharge și proprietar al unui vehicul Tesla, a afirmat: „Nicio altă marcă auto nu a experimentat o cădere globală a imaginii atât de rapidă.”

Elon Musk, CEO-ul companiei, un susținător al fostului președinte american Donald Trump, a făcut obiectul criticilor datorită afilierilor cu partide de extremă dreapta din Europa, ceea ce a contribuit la declinul vânzărilor înainte de lansarea așteptată a noului SUV Model Y.

„Ne simțim cu toții stânjeniți”

Showroom-uri și vehicule Tesla au fost vandalizate în orașe precum Roma, Berlin și Stockholm, în contextul protestelor față de implicarea politică a lui Elon Musk.

„Ne simțim cu toții stânjeniți. Musk este un geniu, dar ne-am dori să se concentreze doar pe rolul de CEO,” a declarat Luca Del Bo, președintele clubului Tesla din Italia.

Datele privind vânzările din martie 2025 evidențiază: Franța: 3.157 vehicule (-36,83% comparativ cu anul precedent), Suedia: 911 vehicule (-63,9%), Norvegia: 2.211 vehicule (-1%), Danemarca: 593 vehicule (-65,6%), Ţările de Jos: 1.536 vehicule (-61%).

Scăderile la nivel trimestrial (T1 2025) sunt: Franța: -41,1%, Suedia: -55,3%, Norvegia: -12,5%, Danemarca: -55,3%, Ţările de Jos: -49,7%.

Provocările întâmpinate de Tesla în Europa

Cota de piață a Tesla în Franța a diminuat de la 2,55% în T1 2024 la 1,63%, cedând teren în fața brandurilor precum BYD și alți producători din China, care au ajuns la o cotă de 3,19%.

Singurele țări care au avut o evoluție pozitivă în luna martie sunt Spania și Portugalia, cu creșteri de +34,3% respectiv +2,1%, dar chiar și acolo, vânzările au scăzut pe întreaga perioadă trimestrială.

Acțiunile Tesla, după ce au suferit pierderi importante în 2025, au cunoscut marți o creștere de 2% la deschiderea bursei din New York.

Printre dificultățile cu care se confruntă Tesla în Europa se numără gama de modele limitată și învechită, precum și competiția din partea rivalilor tradiționali și a celor chinezi care lansează modele noi, de obicei mai accesibile, alături de prețurile ridicate și lipsa de adaptare la cerințele pieței europene.

„Performanțele slabe ale Tesla rezultă dintr-o combinație de factori. Compania nu a lansat modele cu prețuri competitive, iar implicarea CEO-ului în politica americană îi îndepărtează pe consumatorii europeni,” a afirmat Ben Nelmes, CEO al organizației New AutoMotive.

Sprijinul pentru partidele de extremă dreapta contribuie la declinul vânzărilor

Sprijinul lui Musk pentru partidele de extremă dreapta, cum ar fi AfD din Germania, care a ocupat locul doi la alegerile naționale din februarie, pare să fi avut un impact semnificativ asupra scăderii vânzărilor.

În același timp, protestele împotriva Tesla s-au amplificat. Un incendiu într-un showroom Tesla din Roma, unde au fost distruse 17 vehicule, a fost considerat de Musk un „act terorist”.

În aceeași zi, activiști de mediu au spray-uit cu graffiti mai multe showroom-uri din Suedia și Germania, într-un protest catalogat ca fiind „perturbator, dar pașnic”.

„Totul este legat de companie, de Elon Musk și de politica pe care o susține,” a declarat Helen Wahlgren, purtătoarea de cuvânt a grupului ecologist Restore Wetlands.

„Este vorba despre autoritarism și totalitarism,” a adăugat aceasta.

Recomandari
Show Cookie Preferences