Zone în care se vor înregistra ninsori consistente. Meteorolog: Abordare asemănătoare unui sfârșit de iarnă / Perioada de încălzire

Zone în care se vor înregistra ninsori consistente. Meteorolog: Abordare asemănătoare unui sfârșit de iarnă / Perioada de încălzire
Ninsoare in sudul Bucurestiului in urma unui val de aer polar, 7 decembrie 2023. Inquam Photos / Octav Ganea

Vremea va rămâne rece în majoritatea regiunilor din țară până joi, cu temperaturi scăzute și ninsori în diverse zone. Însă, începând de vineri, se preconizează o "încălzire spectaculoasă", conform directorului de prognoză de la ANM.

„Ne așteptăm ca la munte, ca urmare a acestui episod cu temperaturi extrem de scăzute, stratul de zăpadă să se conserve. Acesta nu este foarte consistent, dar a crescut cu câteva zeci de centimetri pe cele mai înalte creste, iar șanse de creștere există. Grosimi semnificative sunt raportate în Carpații Orientali, unde se atinge până la 114 cm, iar în Călimani, din Carpații Meridionali, grosimea zăpezii variază între 70 și 80 cm pe creste”, a menționat Florinela Georgescu, directorul de prognoză la Digi24.

Este „puțin probabil ca ninsorile ce se așteaptă în următoarele zile să depună un strat consistent în zonele mai joase”, dar acest strat nou de zăpadă „nu va lipsi”, conform aceleași surse.

Meteorologul a adăugat că „există condiții pentru ninsori în zona montană, în special mâine și până joi noapte, iar joi s-ar putea să avem ninsori nu doar în regiunile montane, ci și în alte zone, cum ar fi Transilvania și Moldova.”

Ninsori mai abundente

În plus, șefa ANM a informat că este vorba despre „ninsori mai abundente, având în vedere că astăzi vom avea precipitații slabe pe arii extinse, în special în regiunile de nord, centru și est ale țării, iar în sud vor fi precipitații mixte. „Toate precipitațiile vor avea aspect de aversă, iar mâine în special în jumătatea de nord a țării”, a completat ea.

Temperaturile maxime în zilele următoare vor varia între 0 și 10°, iar minimele, în majoritate, „pot ajunge în nopțile viitoare până la -10° în zonele depresionare, în special în estul Transilvaniei”, a declarat Georgescu.

„Temperaturile nu sunt caracteristice lunii aprilie, ci mai degrabă nuanțe de sfârșit de iarnă, având în vedere că precipitațiile sunt diverse, nu doar sub formă de ninsoare, ci și ploi sub formă de aversă”, a mai adăugat ea.

Perioada de încălzire

Meteorologul a anunțat că, începând de vineri, „se preconizează o încălzire semnificativă, având în vedere că o masă de aer mult mai caldă se va apropia rapid dinspre Europa Centrală.”

De asemenea, directorul de prognoză al ANM a menționat că „indicii sugerează că în ziua de Florii și în primele zile ale săptămânii viitoare ar putea să înregistrăm temperaturi de peste 20° în multe regiuni ale țării.”

Recomandari
Show Cookie Preferences