Nicușor Dan: Marcel Ciolacu trebuie să retragă statutul lui Dragoș Sprânceană sau să demisioneze imediat

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a reacționat luni la declarațiile controversate ale lui Dragoș Sprânceană, reprezentantul Guvernului României în Statele Unite, subliniind că acestea „sunt complet diferite de poziția oficială a statului român”.
Pe pagina sa de Facebook, Nicușor Dan a afirmat că premierul Marcel Ciolacu conduce o politică externă care este în contradicție cu liniile oficiale ale României, prin intermediul lui Dragoș Sprânceană, emisarul său în SUA, acțiune pe care o consideră intolerabilă.
Nicușor Dan a adăugat că afirmațiile lui Sprânceană sunt în disonanță cu poziția oficială a statului român, cerându-i lui Marcel Ciolacu fie să îi retragă acestuia statutul, fie să demisioneze de îndată.
El a precizat că atribuțiile în domeniul relațiilor externe ale României sunt clar stipulate în Constituție și că numirea lui Sprânceană de către Ciolacu constituie o discreditare majoră a țării, punând în pericol credibilitatea României și siguranța cetățenilor săi, și a subliniat că trebuie să se pună capăt acestei situații imediat.
Aceasta reacție intervine după ce Dragoș Sprânceană a declarat duminică seara, la o emisiune de la Digi24, că administrația Trump ar trebui să ignore declarațiile pro-Ucraina din România, având în vedere că țara are un președinte interimar.
Sprânceană a fost, de asemenea, întrebat despre comentariile sale critice la adresa președintelui Franței, afirmând că nu este un susținător al lui Emmanuel Macron și considerând că acesta nu reprezintă Uniunea Europeană. El a subliniat că, atâta vreme cât conflictul din Ucraina continuă, România se va confrunta cu dificultăți.
Reacția premierului Ciolacu la afirmațiile lui Sprânceană
Premierul Marcel Ciolacu a oferit prima reacție la declarațiile lui Dragoș Sprânceană, menționând că opinile exprimate de cetățeni români fără o calitate oficială sunt personale și nu reflectă poziția statului român.
„Pozițiile oficiale ale României sunt comunicate prin canale instituționale, în coordonare strânsă cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe ale României rămân neschimbate”, a declarat Ciolacu.
De asemenea, premierul a menționat că nu există un ”emisar al lui Ciolacu”.
Într-o vizită recentă la Timișoara, întrebările jurnaliștilor l-au provocat să clarifice cine a fost trimis în SUA, el menționându-l pe Dragoș Sprânceană și subliniind importanța relației instituționale și parteneriatului strategic între România și SUA, în contextul unei „alte abordări” a noii administrații americane.