Investigație pe piața echipamentelor medicale / Cinci companii suspecte de cartel în perioada pandemiei COVID-19

Consiliul Concurenței a demarat o investigație pe segmentul de comercializare a echipamentelor medicale și de protecție, suspectând faptul că mai multe firme ar fi format un cartel pentru stabilirea prețului și divizarea pieței în timpul pandemiei COVID-19.
În cadrul acestei investigații, autoritatea de concurență a realizat verificări la sediile a cinci companii care activează în domeniul vânzării de produse și echipamente medicale utilizate în prevenirea și gestionarea situațiilor epidemiologice din România, conform unui comunicat al instituției.
Aceste verificări fac parte din investigația referitoare la posibile înțelegeri între participanții la procedurile de achiziție publică, incluzând achiziții directe realizate de autorități, în care se derulează proiecte finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru atribuirea contractelor de furnizare a echipamentelor medicale, materialelor și dispozitivelor de protecție necesare aplicării măsurilor sanitare de bază pe durata pandemiei COVID-19.
Companiile investigate de Consiliul Concurenței pentru formarea unui cartel în domeniul echipamentelor medicale
Autoritatea de concurență dispune de indicii că cele cinci companii, Axioma Medical, Soul Medical, Irika Knitting, Bonina Trading și Smart Mind Solutions, ar fi colaborat pentru fixarea prețurilor și/sau împărțirea pieței pentru produsele oferite (purificatoare de aer, teste rapide antigen, materiale de protecție, roboți de dezinfecție) în cadrul procedurilor de achiziție publică începând din anul 2020.
O parte dintre indiciile care au determinat deschiderea investigației au fost furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Verificările inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București, fiind justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor care să ajute la clarificarea posibilelor practici anticoncurențiale investigate. Aceste acțiuni nu implică o judecată preliminară în ceea ce privește culpabilitatea companiilor.
În cazul în care autoritatea de concurență va stabili că au fost încălcate regulile de concurență, firmele implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri.
Totodată, companiile care colaborează cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență pot beneficia de imunitate la amenzile impuse sau de reduceri semnificative ale acestora.
Sursa foto: Dreamstime