Avertisment sumbru privind economia americană: Miliardarul Bill Ackman îngrijorat de măsurile lui Donald Trump

Avertisment sumbru privind economia americană: Miliardarul Bill Ackman îngrijorat de măsurile lui Donald Trump
Miliardarul Bill Ackman. Sursă foto: Manuel Balce Ceneta / AP / Profimedia

Bill Ackman, un manager de fonduri și susținător al lui Donald Trump în alegerile din anul trecut, a tras un semnal de alarmă indicând că SUA ar putea cădea într-o „iarnă nucleară economică” din cauza tarifelor impuse de președinte, conform CNBC.

Ackman a declarat că prin introducerea unor tarife mari și disproporționate atât pentru aliați, cât și pentru adversari, se generază un război economic global ce riscă să submineze încrederea în SUA ca partener comercial. Aceste informații au fost transmise printr-o postare pe X.

„În afaceri, încrederea este esențială. Din păcate, președintele își pierde sprijinul din partea liderilor de afaceri internaționali”, a subliniat CEO-ul Pershing Square Capital Management.

Ackman a îndemnat la o pauză de 90 de zile pentru a se renegocia orice tarife considerate „nedrepte”.

Impactul asupra americanilor de rând

Miliardarul a avertizat că politicele actuale vor afecta negativ cetățenii de rând, în special pe cei cu venituri mici, care deja se confruntă cu dificultăți economice.

„Consecințele acestor măsuri vor fi extrem de negative pentru milioane de susținători ai președintelui, în special pentru consumatorii din această categorie”, a adăugat Ackman.

Într-o postare ulterioară, Ackman a criticat și secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick, sugerând că acesta beneficiază de pe urma unei economii în declin, definind situația ca un „conflict de interese ireconciliabil”.

Negocieri comerciale internaționale

Investitorii și liderii politici sunt încârcați să evalueze dacă tarifele impuse de Trump constituie o nouă normă sau o tactică de negociere.

Consilierii economici ai lui Trump au prezentat aceste măsuri ca pe o mișcare strategică în cadrul comerțului global în talk-show-urile de duminică.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a menționat că peste 50 de țări au inițiat negocieri cu SUA după anunțurile recente.

De asemenea, Howard Lutnick a comunicat că tarifele vor rămâne în vigoare „pentru o perioadă semnificativă”.

Turbulențe pe piețele financiare globale

Luni, panică s-a extins pe piețele mondiale din cauza poziției inflexibile a președintelui Trump privind taxele vamale, ducând la prăbușiri pe burse, o evoluție descrisă ca „istorică” de analiști, conform AFP.

Războiul comercial a început să fie resimțit pe piețe încă din săptămâna trecută, iar luni s-au înregistrat scăderi semnificative, cu indicii bursieri din Asia și Europa coborând la cele mai scăzute niveluri din ultimele 16 luni.

Bursa din Frankfurt a scăzut cu 5,75%, cu o cădere temporară de peste 10%, iar alte piețe europene au avut pierderi similare.

Economiștii de la Deutsche Bank au definit aceste mișcări ca fiind „istorice”.

Consecințe severe în China

În Asia, impactul a fost și mai drastic datorită reacției Chinei la măsurile vamale introduse de Trump.

Economiștii de la Deutsche Bank notează că amploarea șocului provocat de anunțurile președintelui este comparabilă cu „cel mai mare șoc pentru sistemul comercial mondial de la prăbușirea Bretton Woods”, în 1971.

Analizând situația, experții de la Natixis compară evenimentele cu o criză profundă și capitulare pe piețe.

Mișcările de pe piețe s-au intensificat, iar trecutul recent a marcat începutul unei vânzări istorice.

Trump a persistat în fermitatea sa cu privire la tarife, cu o administrație care a confirmat că mai mult de 50 de țări au contactat deja Casa Albă pentru discuții.

Scăderi ale prețurilor de petrol și bitcoin

Investitorii își retrag fondurile din activele considerate riscante, inclusiv petrolul și bitcoin.

Luni, prețul țițeiului Brent a scăzut cu 4,48% ajungând la 62,64 dolari, iar echivalentul său american, WTI, a scăzut cu 4,59%, coborând sub 60 de dolari, o premieră din aprilie 2021.

Bitcoin a fost de asemenea afectat, înregistrând o pierdere de 10,44% la valoarea de 74.983 de dolari, având în vedere scăderea sa recentă la cele mai joase niveluri din noiembrie.

Recomandari
Show Cookie Preferences